News55

PRO inleder namninsamling för att behålla kontanter

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 maj 2016

Idag inleder PRO en landsomfattande namninsamling för att behålla kontanterna som betalningsmedel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under parollen ”Kontanter – för ett fungerande samhälle” menar PRO att då sedlar och mynt är lagliga betalningsmedel i Sverige ska man också kunna använda dem. Därför inleder man idag en namninsamling för att behålla kontanterna på www.kontanterna.se

Men idag är det exempelvis allt färre banker som hanterar kontanter, även antalet bankomater minskar. I dag måste man ha bankkort eller en smart telefon med internetuppkoppling för så grundläggande tjänster som toalettbesök eller biljettköp av exempelvis tågresor.

När det blir allt svårare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar och personer som är bosatta i glesbygd.

Kontantupproret är ett löst sammansatt nätverk av bl a intresseorganisationer, politiker och privatpersoner initierat av Säkerhetsbranschens ordförande Björn Eriksson. Bland de som stöttar Kontantupproret finns PRO, SPF Seniorerna, Sveriges Hembygdsförbund och Småföretagarnas riksförbund.

      LÄS MER: Pensionärsorganisationer: “Vi kräver att bankerna hanterar kontanter”

Har jobbat med frågan under lång tid

Men PRO betonar att man välkomnar digitala betallösningar och även IT-utbildar sina medlemmar, men att det är viktigt att övergången till ett kontantlöst samhälle innefattar alla.

– Vi har ju jobbat med den här frågan väldigt lång tid och vi vet att Sverige ligger i framkant när det gäller att avskaffa kontanter, säger Johanna Hållén, förbundssekreterare hos PRO.

ANNONS

Hon menar att detta inte endast är ett problem för pensionärer, utan även för PRO som organisation. I dag tvingas förtroendevalda inom PRO förvara stora summor pengar från exempelvis kaffe- och lotteriförsäljning vilket innebär en säkerhetsrisk, ett problem som stora delar av föreningslivet i Sverige har.

      LÄS MER: Kontanternas framtid debatteras i riksdagen

“Nonchalant undanviftande”

– Vi tycker att man ska skynda långsamt, det har gått väldigt fort. Vi säger inte nej till utveckling, men alla måste få kunskap och utbildning i hur man använder olika digitala lösningar. Vi håller själva smartphonekurser, både på vår folkhögskola och ute i distrikten. Kunskapen att använda digitala lösningar finns inte hos hela befolkningen.

Alla namnunderskrifter från insamlingen kommer man att lämna till finansmarknadsminister Per Bolund i slutet av juni.

– I vintras kom ett delbetänkande från betaltjänstutredningen där man ganska nonchalant viftade undan problemet med att det här handlade om en begränsade grupp i en begränsad del av landet. Det fick våra förtroendevalda i Stockholm och Skåne att ilskna till och föreslå för styrelsen att vi skulle arrangera den här namninsamlingen.

Man kommer även att göra ett slags ”insättningsaktion” i början av juni.

– Då gör vi små aktioner runt om i landet och prövar att sätta in pengar på banker för att försöka väcka ytterligare uppmärksamhet kring frågan.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS