News55

Professor slår larm: "Brist på vårdplatser dödar patienter inom äldrevården"

Artikelbild
Forskare har tagit fram en metod som kan förutspå vem som kommer att dö för tidigt.
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 23 juli 2015Publicerad: 23 juli 2015

Yngve Gustafson är professor och överläkare i geriatrik vid Umeå Universitet.  Han har länge slagit för de äldres rätt inom vården, men viljan från politiker att lyssna har varit låg. Nu slår han larm på news55.se.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Under de senaste valrörelserna har äldrevården helt sopats under mattan, menar han. Detta trots att patienter dör på grund av det saknas vårdplatser på våra sjukhus, och att patienterna skrivs ut alldeles för tidigt.

Antalet äldre i Sverige ökar från stadigt vilket gör att även patienterna blir äldre. Sjukdomar som stroke och höftfrakturer kommer senare i livet, enligt Yngve Gustafson.
– I och med det blir vården svårare och på grund av åldrandet har många äldre multipla sjukdomar.

Så nu anser han att krafttag bör tas. Överbeläggningarna ökar, vårdplatserna är för få och patienter skickas hem innan de är färdigbehandlade.
– Den svenska sjukvården är i en allvarlig kris. För varje dag som kortas av sjukhusvård efter exempelvis en höftfraktur så dör flera patienter inom en månad. Detta vet personalen. Det är vedervärdigt att jobba inom akutsjukvården nu. Jakten på  vårdplatserna leder till dödsfall när äldre skrivs ut för tidigt.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet. Foto: Mattias Pettersson/Umeå Universitet

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet. Foto: Mattias Pettersson/Umeå Universitet

De äldre är mer utsatta nu än tidigare eftersom Sverige har många äldre som bor ensamma.
– Den mentala ohälsan bland äldre har ökat med 68 procent mellan  åren 1992 till 2012, säger Gustafson. Och värre kommer det bli nu när 40-talisterna ska in i vården med stora årskullar. Trots det har platserna för särskilt äldreboende minskat med 35.000 platser på tjugo år. Och det är psykiskt pressande för de äldre att veta att det inte finns personal som kan ta hand om dem om de blir sämre.

Socialstyrelsen ville att 700 läkare skulle utbildas till geriatriker för ett tiotal år sedan. Det blev hundra.
– Gamla och sköra skickas ut och in inom vården, säger Gustafson. De skickas från sjukhus till hemtjänsten och sedan tillbaka till sjukvården igen. Behoven ökar  varje år för en bättre vård, men  landstingen och politikerna vill inte satsa pengar. Det gör att vårdpersonalen får arbeta hårdare. Sjukskrivningarna ökar och de som är på jobbet får mer att göra. Situationen är ohållbar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS