News55

Så mycket ökar din pension

Artikelbild
Förtidspensionärer får lite mer i plånboken i regeringens budgetförslag. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 sep. 2016

Inkomst- och tilläggspensionen med 2,8 procent, vilket motsvarar 260 kronor extra i månaden efter skatt för en pensionär med 14 000 kronor i månaden. Det visar färska siffror från Pensionsmyndigheten.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

‘- Situationen blir plus minus noll i förhållande till prisutvecklingen, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, till Expressen.

Ja, nu har alltså Pensionsmyndigheten släppt siffrorna för hur mycket pensionerna ökar för 2017. Enligt Annika Creutzer, oberoende privatekonomisk rådgivare och pensionsexpert, är den växande inkomstpensionen är en följd av hur den svenska ekonomin har utvecklats. Samtidigt är det inte självklart att höjningen av garantipensionen alltid går hand i hand med mer pengar i plånboken.

“Klyftorna ökar”

– Klyftorna ökar på ett sätt. Garantipensionen beräknas utifrån KPI, Konsumentprisindex, som bygger på prisökningar. Vi har haft låga räntor och låga prisökningar på drivmedel. Men de som får garantipensionen har ofta inte råd med bil eller att äga sin bostad. Det som påverkar deras kostnader, hyresnivå och mat, kan ju ha ökat vilket får effekt i plånboken, säger Annika Creutzer till Expressen.

      LÄS MER: Pensionsförslag sågas

Garantipensionen ökar även den med 1,1 procent och för pensionsspararna blir räntan på inkomstpensionskontona 4,4 procent. Räntan är ganska hög, tycker Ole Settergren.

“Situationen är plus minus noll”

– Deras situation är plus minus noll i förhållande till prisutvecklingen. Men det blir några fler kronor, eftersom priserna ökat lite grand. För många är det dock så att själva garantipensionen sänks, eftersom deras inkomstpension höjs med mer, säger Ole Settergren till Expressen.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS