News55

Så ska pensionerna bli mer jämställda

Artikelbild
Det är bra att komplettera pensionen med eget sparande, men de som behåller sitt gamla pensionssparande när avdragen försvunnit drabbas av dubbelbeskattning.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 20 mars 2017

De ekonomiska skillnaderna när det kommer till pension mellan kvinnor och män är större än löneskillnaderna mellan könen. Idag skickas ett förslag på remiss som syftar till att göra pensionerna mer jämställda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eftersom kvinnor generellt sett i högre utsträckning arbetar deltid, har lägre löner och tar större ansvar för familj och barn blir kvinnors pension i snitt 30 procent lägre än mäns. Med anledning av det ekonomiska glappet mellan mäns och kvinnors pensioner vill de sex partier som står bakom pensionssystemet ta krafttag mot de ojämställda pensionerna.
– Kvinnor har 30 procent lägre pensioner än män och det krävs åtgärder på flera håll för att komma åt det. Det här förslaget är ett litet steg i riktningen mot mer jämställda pensioner, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Med anledning av detta har pensionsgruppen, som består av företrädare från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, under snart två år arbetat med ett projekt kring jämställda pensioner.
Komplicerat att anmäla överföring 

Det förslag som skickas på remiss och som föreslås träda i kraft i januari 2018 syftar till att det ska bli lättare för den som är gift eller har ett registrerat partnerskap att föra över sin pensionsrätt för premiepensionen till sin partner. Idag är det bara en halv procent som överför premiepensionsrätten på grund av att många tycker att det är krångligt att anmäla en överföringen.

ANNONS
Pensionsgruppen föreslår därför att man senarelägger sista ansökningsdag från 31 januari till 30 april, att man slopar kravet på anmälan från den mottagande parten och att det finns möjlighet att ansöka om överföringen elektroniskt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS