News55

Så ska premiepensionssystemet rensas från bedragare

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 02 juni 2017

Pensionsmyndigheten lämnade under torsdagen in ett flertal förslag till regeringen i syfte att trygga premiepensionssystemet.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i december i fjol som Pensionsmyndigheten fick i uppdrag av regeringen att se över och föreslå åtgärder för att göra premiepensionssystemet och det öppna fondtorget – där svenskarna placerar ­sina premiepensionspengar – tryggare. Uppdraget kom till följd av det skandalomsusade fondbolaget Falcon Funds som hamnade i blåsväder, skriver Aftonbladet.

      LÄS MER: Pensionssparare kan vara blåsta på miljardbelopp 

Vill förbjuda telefonförsäljning

Under torsdagen lade Pensionsmyndigheten fram flera åtgärder i syfte att trygga premiepensionssystemet. Ett av förslagen är att förbjuda telefonförsäljning, något som låg till grund för Falcon Founds bedrägeri vilket kostade svenska pensionssparare miljarder kronor.

– Här vill vi införa ett förbud mot telefonförsäljning och vi behöver också ha ett utökat uppdrag för att kontrollera inträdeskrav på fondtorget, sade Karin Wesling Palm, generaldirektör på Pensionsmyndigheten, under en pressträff.

      LÄS MER: Så ska premiepensionssystemet bli säkrare

Det som står näst på tur på agendan är att Pensionsmyndighetens åtgärdsförslag ska upp på regeringens bord och därefter lämnas över till pensionsgruppen.

– Alla förslag tillsammans syftar till att återupprätta förtroendet för pensionsmyndigheten, som vi vet har naggats i kanten, säger Annika Strandhäll (S) till Aftonbladet.

      FLER NYHETER:Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS