News55

Sköterska på äldreboende får kritik för agerande vid fallolycka

Artikelbild
De flesta fallolyckor sker i hemmet. Vanligt är att man snubblar över sladdar och lösa mattor eller halkar på hala golv.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 dec. 2016

En äldre kvinna på ett äldreboende kunde inte stödja på benet efter att ha fallit omkull, men trots det tog sköterskan på boendet beslutet inte skicka kvinnan till sjukhus förrän nästa dag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En äldre kvinna på ett boende i Årjäng föll omkull och blev liggande i hallen innan personalen upptäckte att hon hade fallit. När kvinnan sedan fick hjälp kunde hon inte stödja på benet och hade mycket ont.

Trots det gjorde en sjuksköterska på boendet bedömningen att de skulle avvakta till nästa dag med att skicka kvinnan till sjukhus. Väl nästa dag konstaterades att kvinnan hade brutit höften och nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sjuksköterskan för att ha agerat felaktigt.

      LÄS MER: Fick besked om dödsfall på Facebook

Borde ha konsulterat läkare

Enligt patientjournalen undersöktes kvinnan av sjuksköterskan en halvtimme efter fallet och i förhör framkommer att man ville bespara kvinnan resan till sjukhuset samma kväll. Sjuksköterskan var också nervös för att det var första dagen på boendet. Därför avvaktade de till nästa dag innan åtgärder vidtogs.

IVO anser dock inte att sjuksköterskans agerande rimmar de krav som finns på en omsorgsfull vård. Med tanke på att höftfrakturer också kan ha stor påverkan på en redan skör patient borde personalen varit särskilt måna om att säkerställa att kvinnan var oskadd. Och eftersom kvinnan visade tydliga tecken på smärta borde sjuksköterskan, istället för att avvakta, kontaktat läkare för konsultation.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS