News55

SKPF: Höjd pensionsålder - en klassfråga

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 20 nov. 2017

En överenskommelse inom Pensionsgruppen om höjd pensionsålder kan vara nära. Men pensionärsorganisationen SKPF Pensionärerna ställer sig kritisk till det stundande beslutet då det kommer att slå mot låginkomsttagare, skriver de.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare skrivit om att Pensionsgruppen snart kan vara överens om ett förslag på höjd pensionsålder. Samtidigt låter inte kritiken vänta på sig, i alla fall inte från en av Sveriges största pensionärsorganisationer SKPF Pensionärerna.

      LÄS MER: Höjd pensionsålder kan bli verklighet

“En ren förolämpning”

– Jag vet att många av våra blivande medlemmar, i lågavlönade och slitsamma yrken, ser en höjd pensionsålder som en ren förolämpning. Man har jobbat hela sitt liv åt andra, och så får man höra att man trots en värkande kropp måste jobba ytterligare några år, även denna gång enbart till gagn för andra, säger Berit Bölander, förbundsordförande i SKPF Pensionärerna.

Enligt SKPF är utgångspunkten för beslutet – att vi måste vara yrkesverksamma längre eftersom vi också lever längre – problematisk. För det regeringen inte tar hänsyn till är att en människas livslängd på många vis är kopplad till om personen är låg- eller högutbildad, skriver SKPF Pensionärerna, vilket gör att en höjd pensionsålder kommer drabba människor olika.

      LÄS MER: Så många svenskar är oengagerade i sin pension

Högutbildade lever längre

Medellivslängden för kvinnor som hade pluggat vidare efter gymnasiet var drygt 5,8 år högre än för kvinnor med förgymnasial utbildning, det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) för 2016. Högutbildade personer lever längre samtidigt som lågutbildade dessutom har minskat sin livslängd, skriver SKPF.

ANNONS

Och trots att den förväntade medellivslängden i gruppen med endast förgymnasial utbildning inte är högre än 79,5 år beräknas pensionen på en förväntad livslängd på 85. Detta innebär att lågutbildade arbetar ihop drygt 5,5 år extra pension, pengar som inte kommer dem till gagn.

Även om Berit Bölander egentligen inte är emot en höjning av pensionsåldern menar hon att en höjning – i alla fall som det ser ut nu – endast skulle förstärka klyftorna mellan låg- och högutbildade. Innan några beslut fattas måste man se till de som i dag inte ens orkar jobba fram till dagens pensionsålder, menar Berit Bölander.

      LÄS MER: Pensionssparare kan vara blåsta på miljonbelopp

“Måste erbjuda mer än piskan”

– Jag tycker inte att det är rätt att gå vidare med en höjning av pensionsåldern utan att kunna presentera några verkliga morötter för låginkomsttagarna. Vi får se var pensionsgruppens förhandlingar landar, men det är ur vårt perspektiv självklart att man måste erbjuda mer än bara piskan, säger Berit Bölander.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS