News55

SPF kräver: Fler seniorer bör synas i TV

Artikelbild
STOCKHOLM 20081021- En äldre kvinna tittar på tv med fjärrkontrollen i handen
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 sep. 2016

SPF Seniorerna hade i veckan ett möte med SVT:s ledning där det bland annat diskuterades att fler äldre bör synas i TV.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt färre äldre syns i TV-rutan och det är något som SPF Seniorerna vill ändra på, bland annat genom ett nyligt samtal med SVT:s ledning som även handlade om textning av programmen och om ljudkvaliteten.

Christina Rogestam, SPF Seniorernas ordförande, menar att då SVT inom andra områden har uppsatta mål för mångfald boder detta även gälla ålder.

– Vi påpekade också behovet av att starka och driftiga äldre bör få plats i TV, idag är det ofta svaga äldre som far illa som syns i rutan, säger Christina Rogestam.

     Läs mer: SPF Seniorerna: Behövs fler äldre i riksdagen

Ljudet sämre i platt-TV

Ljudet är något som har blivit bekymmersamt för en del äldre när platt-TV:n gjorde entré i de svenska hemmen. Ljudet är nämligen inte lika bra i de som i de traditionella TV-apparaterna.

– Detta är bekymmer som drabbar en hel del äldre och det påpekade vi för SVT:s ledning, säger Peter Sikström, SPF:s generalsekreterare.

– Ytterligare en sak är att när hörseln försämras så stör de olika programmens bakgrundsmusik förmågan att kunna urskilja själva samtalen i programmen. Detta besvärar många seniorer och det hoppas vi att SVT tar till sig, forsätter Sikström.

ANNONS

      Läs mer: SPF Seniorerna samlar namn mot minskad kontanthantering

Bra på att texta

Så mycket som 65 procent av alla direktsända program textas idag hos SVT och ambitionen är att öka den siffran.

– SVT gör ett väldigt bra arbete vad gäller att texta program. I stort sett alla förinspelade program är textade. Detta är en service som har blivit allt bättre för landets seniorer, avslutar Christina Rogestam.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS