News55

SPF Seniorerna: "Inför nollvision för fallolyckor"

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 13 okt. 2016Publicerad: 13 okt. 2016

Varje år dör drygt 1 000 personer i fallolyckor som orsakar nästan 64 000 vårdtillfällen bland personer som är 65 år och äldre. – Det är dyrt för kommunerna och skapar inget värdigt liv för den enskilde, vi vill ha nollvision, säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige dör fyra gånger fler människor i fallolyckor än i trafiken och kostar samhället mer än 24 miljarder kronor om året. För att få ned antalet fallolyckor driver Socialstyrelsen kampanjen Balansera mera där målsättningen är att halvera antalet fallolyckor.

      LÄS MER: Man död i fallolycka

Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna menar att målsättningen är alldeles för lågt satt, då ingen ska behöva skadas allvarligt eller dö till följd av fallolyckor.

– Vi har nollvision för så mycket annat, vi borde ha det på fallolyckor också, säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam till News55.

Så kan fallolyckor förebyggas enligt SPF Seniorerna:

Statliga bidrag för att stimulera varje kommun att erbjuda tjänster där seniorer kan få hjälp med riskfyllda vardagssysslor i hemmet. Till exempel att hänga upp gardiner, byta lampor m.m.

Alla personer som är 75 år och äldre bör erbjudas en säkerhetsrond eller ett förebyggande hembesök i bostaden för att få tips om vad som kan göras för att undvika fallolyckor.

Säkerställa att alla som är 75 år och äldre får en läkemedelsgenomgång minst en gång per år för att skapa större medvetenhet om hur mediciner kan påverka balansen.

ANNONS

Planera, bygg och underhåll den offentliga miljön och allmänna platser så att risken för fallolyckor minskar.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS