News55

SPF Seniorerna om regeringens mammografiförslag: "Åldersdiskriminerande"

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 26 maj 2016Publicerad: 26 maj 2016

På torsdagen tar Sveriges riksdag beslut om avgiftsfri mammografiscreening för alla mellan 40 och 74 år. Men regeringsförslaget har mött skarp kritik då det innebär att kvinnor 75 år och uppåt inte kan ta del av förmånen. – Förslaget riskerar att skicka en farlig signal, säger Anna Eriksson, pressekreterare vid SPF Seniorerna, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var egentligen tänkt att regeringen skulle ta beslut på onsdagen angående frågan om avgiftsfri bröstcancerscreening med mammografi för alla mellan 40 och 74 år. Men den långa debatten om Nato-samarbete fick kammaren att skjuta på propositionsröstningen till torsdagen.

      LÄS MER: Vi är många som inte undrar om, utan när

Förslaget har mött kritik

Flera partier har kritiserat det faktum i S-MP förslaget att kvinnor som hunnit fylla 75 år inte kan ta del av förmånen. Alla över 75 kan begära screening men då kostar det mellan 80 och 200 kronor.

Protester har hörts bland annat från Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

      LÄS MER: Ojämlik vård för äldre enligt ny rapport

SPF Seniorerna: “Åldersdiskriminerande

SPF Seniorerna uttrycker också en stark kritik mot åldersgränsen i förslaget.

ANNONS

– Den övre gränsen är åldersdiskriminerande och bör tas bort, säger Anna Andersson, pressekreterare vid SPF Seniorerna, till News55.

Regeringen hänvisar frågan om åldersgränsen till Socialstyrelsen som tagit fram de medicinska riktlinjerna till förslaget, skriver SvD.

Men i dag lever vi längre och är friskare och det finns heller inget som talar för att friska kvinnor över 74 år skulle skilja sig funktionellt från kvinnor mellan 65 och 74 år, förklarar Anna Eriksson, och poängterar att mammografiscreening är avgörande för tidig upptäckt av bröstcancer, oavsett ålder.

– Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är 75 år och äldre och får alltså inte ta del av avgiftsfriheten. Att endast ålder används som gräns är fel, man bör se på en individs hälsotillstånd i sin helhet.

      LÄS MER: Mammografi från 50 ger bäst nytta

Skickar farliga signaler

Regeringens förslag riskerar därför att skicka en farlig signal dels om att äldre kvinnor inte har nytta av screening dels att kvinnor 75 plus inte är värda att satsa på, menar SPF Seniorerna.

– Det är precis det motsatta. Dessutom är det just äldre kvinnor som har de lägsta inkomsterna och som borde uppmuntras att ta del av gratis screening, snarare än de med arbetsinkomster, säger Anna Eriksson.

ANNONS

Klockan 16 kommer förslaget röstas igenom.

      Club55: Just nu gratis extramånader på dejtingsajten 50plusmatch.se

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS