News55

Tiggare i Norrköping oroade och kyrkan håller kvällsöppet

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 18 aug. 2015Publicerad: 18 aug. 2015

På tisdagen håller Svenska Kyrkan i Norrköping en kvällsgudstjänst på grund av de knivdåd som skedde på måndagen. En viss oro finns också bland EU-migranter som tigger på gatorna i Norrköping, då en av de drabbade var en kvinnlig tiggare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska Kyrkan i Norrköping kommer på tisdagskvällen hålla en stilla gudstjänst på grund av de händelser som skakade staden på måndagen. Dels knivattacken, dels polis- och helikopterjakten på fyra misstänkta rånare och dels en detonation.

– Det är viktigt att i dessa tider förmedla till folket att det finns mer gott än ont i världen, säger Thomas Wärfman, kyrkoherde vid Svenska Kyrkan Norrköping, till News55.

      LÄS MER: Knivoffren slumpvis valda

Kyrkan har haft extraöppet på grund av händelsena.

– För att vara beredda, säger Thomas Wärfman.

– I går hände mycket och många av oss känner någon som varit på plats och sett händelserna. Det väcks mycket känslor och det växer en oro på stan men kyrkan vill visa att även när det sker hemskheter finns det godhet.

EU-migranter oroade

En av de skadade i knivattacken var en kvinna som är EU-migrant.

ANNONS

– Hon har fått lämna sjukhuset nu, säger Fredrik Kliman, presstalesperson på polisen i Östergötland, till News55.

– Men attacken var inte riktad mot EU-migranter utan det var en slumpmässig attack, poängterar han.

Organisationen Hela Människan har tidigare haft ett härbärge öppet för just EU-migranter. Barbro Eriksson som arbetade på härbärget, känner till flera av de personer som tigger på Norrköpings gator.

– Ja, det finns en viss oro bland dem, men polisen har sagt att detta inte var riktat mot någon speciell grupp människor, jag tror inte att många håller sig undan bara på grund av detta, säger hon till News55.

      LÄS MER: Knivmannens mor: Kämpat för vård

Och Lars Stjernqvist, kommunstyrelses ordförande i Norrköping, ska precis in ett krismöte när News55 når honom.

– Fokus nu är att finnas som stöd till personer som känner sig oroliga, har frågor eller bara vill prata. Det första vi gjorde var att öppna upp jourtelefonen för samtalsstöd, säger han.

– Jag är en av de 135 000 norrköpingsbor som ställer sig frågan, varför? Och detta är svårt att ta till sig givetvis men det är viktigt nu att förmedla en korrekt bild av vad som har hänt för att undvika ryktesspridning på stan.

ANNONS

      LÄS MER: Krisen inom psykvården

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS