News55

Tommy Engstrand: ”Teknik är så förbannat tråkigt”

Artikelbild
STOCKOLM 20090918
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 okt. 2015

Tommy Engstrand är inte bara en legendarisk sportjournalist, han är även extremt teknikfientlig.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sin kompakta okunskap vad gäller allt som har med datorer, internet och mobiler att göra har Tommy en enkel förklaring till:

– Jag är så fruktansvärt ointresserad av allt som har med teknik att göra, det är så förbannat tråkigt. Jag har så mycket annat att göra.

– Jag skriver ju på dator numera men det trodde jag aldrig att jag skulle lära mig. När jag skrev min bok ”Mästare jag mött” blev jag ju tvungen, men allt som ligger utanför själva skrivandet går bara inte.

Tommy minns när han fick sin första dator:

– Det var en stor jävla kluns, men den fick jag aldrig igång. Det var fullständigt hopplöst. Och då hade jag ändå en snubbe från Viasat som försökte hjälpa mig.

Kan du emaila?

– Ja, det klarar jag hjälpligt, i alla fall att svara. Det är ganska kul och däri ligger väl förklaringen till att jag klarar av det.

Jan Guillou får all sin inkommande epost utskriven…

ANNONS

– Jag tror att Ingvar Oldsberg är likadan där. Han och jag är ungefär samma typer när det gäller teknik men Ingvar har i alla år nobbat att sätta sig vid en dator. När jag skaffade en bärbar dator berättade jag för honom hur nöjd jag var med att ha lyckats få upp locket.

Har du en smartphone?

– Nej nej, jag har en sådan där gammal som går på ånga.

Handlar inte allt det här lite grann om snobbism och en smula koketterande?

–Nej, men jag erkänner mina oerhörda blottor. Det är helt prestigelöst. Jag brukar få hjälp av en fantastisk snubbe som jag kallar ”Professorn” som är en höjdare inom datateknik på KTH. Och så har jag ett 12-årigt barnbarn som är ett fenomen, han bara skakar på roten när jag försöker.

Har du varit med om någon riktig teknikblunder?

– När jag var i Rom för att bevaka matchen mellan Argentina och Kamerun i fotbolls-VM 1990 hände det en grej när jag kom till presscentret. Jag var van vid att all information fanns på papper i meddelandefack, så kallade ”pigeon holes”, men istället möttes jag av 200 datorer. Så jag satte mig vid en av datorerna och tryckte på någon knapp vilket resulterade i att varenda dator i rummet slocknade. Till och med lyset gick. Det tog 15 minuter innan man lyckades få igång allt igen…

Vad har du på gång i övrigt?

ANNONS

– Jag sitter i Gomorron Sveriges sportpanel då och då och så har min bok fört med sig att det blir en del föredrag. Annars är det inte så jävla mycket, jag är ju en gammal gubbjävel.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS