News55

Tung trafik kan öka risken att drabbas av demens

Artikelbild
Ökad bekvämlighet i kötrafik är en orsak till att allt fler väljer automatväxel, tror Bil Sedens vd. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 jan. 2017

Bor du nära en tungt trafikerad väg? Då kan du löpa större risk att drabbas av demenssjukdom, det skriver Dagens Medicin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Risken att drabbas av demenssjukdom kan vara något högre för de som bor i närheten av en tungt trafikerad väg, det visar en ny observationsstudie i Lancet. De nya rönen bekräftar tidigare forskningsresultat som också visar på ett samband mellan trafik och demenssjukdom, men enligt Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, går det inte att fastslå några orsakssamband utifrån resultaten.

– Det är en elegant studie, men man ska komma ihåg att demenssjukdomar orsakas av massa olika faktorer. Så folk ska inte bli panikslagna om de bor nära en större väg, säger Ingmar Skoog som är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, till Dagens Medicin.

      LÄS MER: Det här ska hjälpa dementa i dagligvaruhandeln

Följt fler än sex miljoner människor

I den omfattande studien har man under två års tid följt fler än sex miljoner människor mellan 20 och 85 år som bor antingen mindre än en kilometer från en hårt trafikerad väg eller närmare än 200 meter. För de deltagare som bodde inom 50 meter från vägen var risken att drabbas av demens sju procent högre jämfört med fyra procents ökad risk för de som bodde mellan 50 och 100 meter bort.

Enligt Ingmar Skoog är det dock en liten ökad risk vi talar om.

– Det är en ganska liten ökad risk. Och eftersom det är en registerstudie finns en stor osäkerhet kring resultaten – fynden kan bero på många andra saker än just trafik, säger han till Dagens Medicin.

Exakt varför risken för demens skulle kunna öka i samband med att man exponeras för tung trafik är ännu inte fastställt. Enligt forskarna kan en bakomliggande orsak vara att buller från exempelvis en motorväg kan skada hjärnan, en annan orsak kan vara luftföroreningar som påverkar hjärnans nervceller negativt.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS