News55

Ny rapport: Inte förrän år 2062 får kvinnor och män lika pensioner

Artikelbild
STOCKHOLM 20121002
Carina Löfkvist
Carina Löfkvist
Uppdaterad: 26 nov. 2015Publicerad: 26 nov. 2015

En ny rapport visar att pensionsklyftan mellan kvinnor och män minskar i en mycket låg takt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Pensionerna minskar i hela landet och den stora pensionsklyftan mellan kvinnor och män består. Minskningstakten i ojämställdheten mellan män och kvinnor är skrämmande låg. Om inget görs nu utjämnas inte klyftan förrän år 2062 då de födda 1997 går i pension, säger välfärdsanalytikern Håkan Svärdman som leder arbetet med Folksams kommande pensionsrapport, eller vitbok som den också kallas.

Rapporten blir offentlig måndag den 30 november. I den presenteras tolv åtgärdspunkter som förbättrar det svenska pensionssystemet på lång sikt, om de genomförs.

Pengarna räcker inte

Varför gör ett försäkringsbolag en sådan rapport?

– Det är svårt att förverkliga sina drömmar som pensionär med nuvarande system och det privata pensionssparandet löser inte detta för de med lägst pensioner. Vi engagerar oss i det våra kunder bryr sig om genom att ständigt analysera samhällsförändringar. Vi driver förändringarna inom ramen för det existerande pensionssystemet, säger Håkan Svärdman.

      LÄS MER: Pensionärsveckan klar – så gick det för politikerna

– Om något ska förändras i pensionssystemet måste socialdemokraterna och allianspartierna vara överens, oftast sker sådant inte snabbt, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Petersson.

Sedan Christina Rogestam tillträdde som ordförande i SPF Seniorerna har hon enligt egen utsago inte pratat om annat än pensionsklyftorna och hon har krävt en ordentlig utvärdering av hela pensionssystemet av riksdagen och regeringen.

ANNONS

– De bryr sig inte. Min kritik mot Pensionsgruppen är att de tittar på en sak i taget men de måste se helheten och skruva samtidigt på flera delar i pensionssystemet. Nu gör de visserligen en del som är bra för jämställdheten men det ger inte effekt förrän om 25 till 30 år, säger Christina Rogestam.

Hon fortsätter:

– De som är ensamstående och har garantipension, det vill säga de lägsta pensionerna, har det väldigt kärvt. Håll i din partner brukar jag skämtsamt säga men det är tyvärr sant, de som är två delar på grundkostnader som hyra med mera och har en bättre ekonomisk situation.

      LÄS MER: Richard Herrey – Jag har aldrig ens funderat på att gå i pension

Enligt försäkringsbolagets pensionsrapport har kvinnor i Stockholm högst pension i landet, men den är ändå lägre än den genomsnittliga pensionen för män i samtliga län. Kvinnorna i Blekinge har landets allra lägst pension, 15 438 kronor i månaden. Pensionsklyftan är störst i Halland, där kvinnorna har 72 procent av männens pension. På Gotland och i Jämtland är klyftan minst, där har kvinnorna drygt 80 procent av männens pension.

Räddningen är att vara två

– Pensionen är tänkt att vara ett skydd mot fattigdom men hälften av alla kvinnor är fattigpensionärer. De har arbetat deltid eller inte alls och därför är den största ekonomiska tryggheten för pensionerade kvinnor fortfarande tvåsamhet, säger Håkan Svärdström.

En jämförelse av den totala pensionsnivån för både män och kvinnor årskullarna 1943 och 1947 visar att pensionerna minskat i samtliga landets län.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS