Upprop mot höjda hemtjänstavgifter - News55
Annons
Annons

Upprop mot höjda hemtjänstavgifter

Idag lanserar SPF Seniorerna ett upprop mot höjda avgifter i hemtjänsten, något som slår hårt mot många av Sveriges pensionärer.

Annons
Annons

Idag lanserar SPF Seniorerna ett upprop mot höjda avgifter i hemtjänsten.

Bakgrunden till uppropet är att man menar att regeringen å ena sidan säger sig värna om de äldre samtidigt som man höjer maxtaxan för hemtjänst och särskilt boende med ungefär 200 kronor per månad.

Något som regeringen, enligt SPF Seniorerna, valt att tala tyst om för att istället rikta ljuset mot den höjning av bostadstillägget och den kommande skattesänkning för pensionärer med låg inkomst som man annonserade ut i samband med årets vår- och höstbudgetar.

Drabbar 300 000 pensionärer

SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam skriver i uppropet hur höjningen påverkar de cirka 300 000 personer över 65 år som bor i särskilt boende eller får hjälp från hemtjänsten i bostaden:

”Merparten av dem är 80 år eller äldre och två tredjedelar är kvinnor. Två grupper som redan har en särskilt ansträngd ekonomisk situation. För många av dem som använder hemtjänst eller bor i särskilt boende innebär regeringens politik inte mer utan mindre pengar i plånboken”, skriver Rogestam.

Annons
Annons

Detta beror enligt Rogestam på att avgiftshöjningen i flera fall äter upp förändringarna i bostadstillägg, skatt och pensionsuppräkning. För en ogift garantipensionär blir det strax över 300 kronor mindre nästa år. För en ogift snittpensionär rör det sig om cirka 1 230 kr.

“Regeringen vilseleder sina väljare”

Idag lever var sjätte svensk pensionär under EU:s fattigdomsgräns vilket är en fördubbling på tio år.  Först år 2016 kommer pensionerna att nå över 2009 års pensionsnivå.

”Regeringen vilseleder såväl sina väljare som pensionärerna genom att inte tydligt redogöra för konsekvenserna av sin politik. Det är felaktigt att hävda att situationen för landets pensionärer förbättras när många till och med får mindre kvar i plånboken. Hjälp oss att stoppa höjningen av avgifterna för hemtjänst och särskilt boende” uppmanar Christina Rogestam i SPF Seniorernas upprop.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Upprop mot höjda hemtjänstavgifter Upprop mot höjda hemtjänstavgifter