News55

102-åring nekades plats på äldreboende - nu har hon fått rätt 

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-09-18
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 02 dec. 2015Publicerad: 02 dec. 2015

Den 102-åriga kvinnan ansågs inte ha behov av äldreboende trots sin höga ålder och sjukdom. Efter överklagande har förvaltningsrätten nu gett kvinnan rätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 102-åriga kvinnan nekades i oktober plats på äldreboende av Södermalms stadsdelsnämd, trots att hon beräknas ha kort återstående tid i livet. Man menade att hon inte hade behov av heldygnsomsorg och närhet till personal och att hon därför kunde bo i ett serviceboende med trygghetslarm.

Men 102-åringen upplevde detta som otryggt då hon haft problem med hjärtat under hösten och även drabbats av lunginflammation och bronkit.

      LÄS MER: Äldreboende får äntligen trådlöst internet

Förvaltningsrätten körde över stadsdelsnämndens beslut

Kvinnan lider även av yrsel och vid ett av de många tillfällen hon fallit omkull kom ingen till undsättning trots att hon tryckte på larmet. Med stor ansträngning lyckades hon till slut ta sig upp på toasitsen där hon sedan inväntade hemtjänsten.

LÄS MER: Vårdare lurade miljoner av 90-årig kvinna

Nu har förvaltningsrätten gått emot Södermalms stadsdelsnämnds beslut och gett den 102-åriga kvinnan rätt till plats på äldreboende. Enligt rätten är kvinnans sammantagna problem skäl nog för att ge henne rätt till en plats lagom till 103-årsdagen som infaller under julhelgen.

Södermalms stadsdelsnämnd anser att överklagandet ska avslås och kan komma att överklaga förvaltningsrättens dom.

ANNONS

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS