News55

Vårdaren sålde 90-åringens hus - men myndigheten anser inte att socialtjänsten gjort fel

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 11 dec. 2015Publicerad: 11 dec. 2015

Trots att den 90-åriga kvinnan sagt att hon inte ville flytta, polisanmälde inte socialtjänsten den vårdare som flyttat in hos kvinnan och länsat hennes konto samt sålt hennes hus. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) lägger nu ner den anmälan som kvinnans advokat Denise Lagercrantz skickat in.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under tiden mannen och hans familj bodde hemma hos den äldre, dementa kvinnan var socialtjänsten på besök flera gånger då grannar hade hört av sig och uttryckt oro.

      LÄS MER: Vårdare lurade miljoner av 90-årig kvinna

Ville bo kvar i huset

I Älvsjö stadsdelsförvaltnings utredning står det om den äldre kvinnan:

”Berättar vid hembesök att hon egentligen skulle vilja bo kvar i huset men att hon inte kan bestämma över detta.”

      LÄS MER: Vårdaren sålde 90-årigens hus – nu går fallet upp i hovrätten

Men trots detta blev den 90-åriga kvinnans barndomshus sålt och hon flyttade till ett vårdhem. Socialtjänsten rapporterar att den äldre kvinnan vid senare besök nämligen uppgett att hon godkände detta. Vårdaren och hans familj  köpte sig ett nytt hus i Åkersberga för pengarna. Kvinnans advokat Denise Lagercrantz anser att socialtjänsten borde reagerat på kvinnans ord om att inte vilja flytta och att kvinnan var i en beroendeställning till vårdaren. Advokaten valde att anmäla socialtjänsten både till IVO och JO.

IVO går på socialtjänstens linje

ANNONS

Beslutet av IVO har nu kommit och myndigheten väljer att avsluta ärendet.

– Det var både oväntat och väntat, IVO:s uppgift var att kontrollera socialtjänstens rutiner IVO kunde  inte finna några brister utifrån rutinkontroller.

IVO:s beslut går inte att överklaga.

“Många av våra äldre är utsatta”

– Däremot kommer det bli intressant att se vad JO beslutar, säger Denise Lagercrantz, och förklarar att om JO beslutar att socialtjänsten trots allt borde polisanmält att mannen sålde huset, kan det sluta med att JO riktar kritik mot socialtjänsten.

– Jag anser att det är viktigt att utreda detta eftersom många av våra äldre är utsatta och det här ska inte behöva hända igen, säger Denise Lagercrantz.

Ärendet hos JO är fortfarande under behandling. Ärendet var även uppe i tingsrätten och mannen har dömts för ocker samt skyldighet att betala skadestånd på nästan sju miljoner kronor. Båda sidor överklagade domen och den 11 januari börjar hovrättsförhandlingarna. Enligt åtalet rör sig den totala summan om 7 miljoner kronor av den äldre kvinnans pengar som mannen har förbrukat och tingsrätten anser att kvinnan varit i en beroendeställning till mannen, någonting han utnyttjat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS