News55

Så inspireras jag av heminredningens "järnlady"

Artikelbild
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 feb. 2021

Hennes skapande av färg och form har 50 år på nacken! Tricia Guild är en av vår tids mest uppskattade formgivare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1970 grundade hon sitt företag i London, Designers Guild som idag är världsberömt för sin nyskapande och färgsäkra design av tyger, tapeter, möbler med återförsäljare över hela världen. Hon har en fantastisk förmåga att kombinera färger och mönster och har länge haft ett stort inflytande på heminredningen i västvärlden. Genom sin långa erfarenhet och ständiga lust att inspirera visar hon också ett härligt mod som jag tror kommit med åldern! Nu hyllar man henne i London med en utställning på Conrans Designmuseum sedan förra våren men som nu blivit förlängd.

Jag träffade Tricia Guild för första gången i Provence på 80- talet, närmare bestämt i l´Isle- sur- la Sorgue, en liten stad som specialiserat sig på antikviteter, hantverk och unik design. Varje helg har man också en ¨brocante¨ (loppis) en marknad med allehanda gamla och nya ting och kuriosa som lämpar sig för återanvändning. Bor man i trakten är det en sport att snoka runt och göra fynd. Hit kommer besökare från hela världen. Här hämtade Tricia inspiration och umgicks med likasinnade som aldrig såg en ände på fantasi och möjligheter.

Att många konstnärer och formgivare söker sig hit och bor i trakten gör att urvalet också blir extra spännande. Jag själv hade precis installerat mig i ett litet hus från 1400-talet i en av byarna i Luberondalen och Tricia letade då efter ett hus, men valde mellan Provence och Toscana i Italien. Men vare sig det ena eller andra var hon redan fullfjädrat intresserad av färger och mönster med ursprung och inspiration från landskap från världens alla hörn, där naturen exploderar i intryck av mönster och miljontals färgnyanser.

Tricias resor till Provence ledde långt senare också till samarbete med modeskaparen Christian Lacroix som kommer från staden Arles och är känd för sina kraftfullt färgsatta tygmönster. Idag finns det inslaget med bland deras rika sortiment. Influenser av vissa konstnärer, såsom Henri Matisse och många andra ligger också bakom Tricia Guilds uttryck och kompositioner av färger och mönster, vilket jag också tycker är tydligt i hennes skapande när hon koordinerar färger med mönster.

I en av sina böcker beskriver Tricia hur Matisse verk påverkar henne: ¨När han målar en interiör lyckas han få hela bilden att flöda av glädje så att man önskar att man vore där. Man riktigt känner rummet, hur frukterna doftar, hur ljuset smakar – allt vibrerar av liv. Det känns som om tavlorna innehåller allt det som jag strävar efter när jag inreder ett rum: de lysande färgerna, mönstren och blandningen av ränder och växtmotiv.¨ Den beskrivningen fungerar särskilt bra i dessa pandemitider då hemmet och trivseln betyder mer än någonsin.

När Tricia grundade Designers Guild och öppnade den första butiken på Kings road i London, var det den mest spännande butiksgatan inom design och mode att besöka. Gatan är oändligt lång så man tog alltid god tid på sig för att inte missa något. Det blev ett måste vid alla täta Londonresor på den tiden.

Länge hade Tricia Guild pressmöten i sitt hem i Kensington, i ett typiskt engelskt patricier hus med trädgård. Besöken var en upplevelse och en lisa för själen. Jag var lika fascinerad, varje gång jag var där, av hur hon alltid ändrade dekoren i sitt hem, med möbler och färger, allt i enlighet med Designers Guilds gällande säsongs nyheter. Hon har alltid brunnit för att förmedla mod och självförtroende att våga leva med färger och material som hon vet berikar människors tillvaro. När hon tänker på sina favoritkonstnärer, vilka verk som gjort särskilt starkt intryck, så är det oundvikligen deras färgkänsla som griper henne. Färger har en sådan kraft, de kan väcka känslor, förändra en sinnesstämning, göra en på gott humör och få livet att kännas bättre.

Tricia valde till slut ett stenhus i Italien, i Umbrien, på en underskön tomt med en magisk utsikt över vackra fruktträdgårdar i horisonten. Det idylliska landskapet, långt ifrån London, har fått en alldeles särskild plats i hennes hjärta. Trädgården är skapad av landskapsarkitekten Arne Maynard som arbetat fram en modern version från den Italienska Renässansen som Tricia är svag för. Och precis så som husets innanmäte, en blandning av modernism och historia i sten, betong, glas och trä, samtalar med varandra fungerar även trädgården i valet av växter och träd.

ANNONS

När man sedan kommer in i huset frapperas man av att Tricias starka favoritfärger, bladrosa, jadegrönt, koboltblått, klargrönt och moderna möbler fungerar så väl i denna ändå så historiska miljö. Hennes val av moderna möbler av Skandinaviska favoritformgivare från 50-talet såsom Hans Wegner, Kerstin Hörlin-Holmquist, Eero Saarinen, Philip Arctander är en fullträff. Även med ett tillägg av Tricias färger och mönster på möbler tillverkade av MDF Italien.

Tricia Guild har alltid varit av den åsikten att man är den man ser och det tar sig uttryck i hennes hem. Hemmet i Italien är en viloplats där hon hämtar energi till sitt intensiva arbete i London. Ännu en järnlady!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS