News55

Kan vi få flytta billigt och utan krångel, tack?

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 22 mars 2018

Har du tjänstepension på flera ställen och vill flytta ihop den? Det kanske går, eller inte. Det kan kosta väldigt mycket eller inget alls. Förvirrande, absolut!

ANNONS
ANNONS

Efter år av diskussioner är det fortfarande bara fri flytträtt på pensionssparande tecknat efter 2007. Det betyder att de riktigt stora beloppen är inlåsta hos pensionsbolag och kollektivavtalsparter. Kollektivavtalsparterna både äger och kontrollerar en del pensionsbolag och under deras tak ligger minst 2000 miljarder kronor!

Förvisso kan du flytta mellan parternas upphandlade pensionsbolag, men du kan alltså inte välja helt fritt. Trots att det är du själv som står risken för utfallet. Går det dåligt kan du med andra ord inte vända dig till parterna om hjälp. Däremot tvingas du välja bland de bolag de pekar på.

Budskapet till kollektivavtalsparterna borde vara enkelt: använd er makt och se till att era medlemmar kan flytta enkelt och billigt vart de vill. Det är det senare som är nyckeln. Valfrihet. Om era upphandlande pensionsbolag är så bra som ni säger så kommer majoriteten stanna kvar. Så släpp den oron.

Hur ser det då ut när det gäller pensionssparandet tecknat efter 2007 som inte kollektivavtalsparterna har makten över. Jo, det går att flytta men det kan kosta en rejäl slant. Flyttavgifterna skiljer sig åt mellan bolagen. För än så länge finns det ingen lag som begränsar hur stora avgifterna får vara. Regeringen filar på någon typ av förslag men än så länge har vi inte sett något. Och för vissa aktörer är detta den sista möjligheten att låsa in sina kunder. Det kostar helt enkelt för mycket av kapitalet att byta förvaltare. Eller så är det för krångligt.

Billigast är det att ha sin tjänstepension hos Danica, Nordnet eller Avanza i alla fall om du vill flytta. För då kostar flytten nämligen ingenting. AMF Pension tar en fast avgift på 1000 kronor medan Länsförsäkringar absolut tar ut mest av sina kunder. 5 procent av kapitalet. Men det blir lite billigare ju fler år som går. Efter sex års sparande har du förmodligen sparat ihop en del och hunnit betala en hel del avgifter så då nöjer LF sig med 1 procent. Folksam är en annan pensionsjätte som tar rejält betalt, 3 procent.

Den här soppan får många att inte flytta alls. Många orkar inte ens bry sig. Fribreven, pensionsförsäkringar där inga premier betalas in längre, ligger utspridda lite varstans och årsavgifterna knaprar på kakan.

Är det inte dags att ta ett grepp om hela tjänstepensionsmarknaden, en gång för alla? Det kommer i och för sig inte ske ett valår. Så då återstår för oss alla att kräva att få flytta var vi vill, billigt och utan krångel. Tack!

 

ANNONS

LÄS ÄVEN:



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS