News55

"Så diskrimineras seniorer av SVT"

Otti Haukebö, känd från "Hotell Romantik" i SVT, har gått bort.
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 okt. 2023

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, är kritisk till att SVT medvetet exkluderar äldre. Det rapporterar Ledarsidorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SVT har bytt opinionsföretag från Novus Opinion till Kantar Public, ett byte som innebär att 3,5 procent av väljarkåren utesluts ur kanalens väljarbarometrar. Det skriver samhällsdebattören Johan Westerholm på Ledarsidorna.se.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

I Kantar Sifos* urval utelämnas 274 016 röstberättigade personer ur mätningarna eftersom att dessa är över 84 år. SVT förklarar för nyhetsmagasinet att detta beror på att åldersgruppen har lägre internetvana.

– Risken med att inkludera dessa vore att de som skulle svara inte skulle representera gruppen som helhet. I takt med att internetpenetrationen bland äldre ökar så kommer också åldergränsen att höjas, kommenterar SVT.

Bidrar till ålderism

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, är kritisk till beslutet och tycker att det är allvarligt att public service ägnar sig åt åldersdiskriminering.

– Sådant agerande får flera negativa följder. Det sänder signalen att äldres åsikter är oviktiga, vilket bidrar till ålderism. När det saknas svar från en del av befolkningen blir väljarsympatiundersökningen ofullständig. Dessutom, beställaren kan inte skylla på opinionsinstitutens urval av paneler, det är beställarens ansvar att se till att alla invånare får komma till svars”, säger Eriksson till Ledarsidorna.se.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

ANNONS


*Kantar Publics väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Källa: SVT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS