News55

Då kan du ha en farlig miljöbov i ditt hem

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 maj 2023

Allt fler installerar utrustning som kan innehålla skadliga gaser och snart väntas ett förbud från EU komma. Det rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efterfrågan på värmepumpar har ökat kraftigt under energikrisen då allt fler vill minska sina energikostnader. Men både nya och gamla värmepumpar kan innehålla skadliga fluorhaltiga gaser som dessutom väntas bli förbjudna i EU.

Gunilla Söderström på Naturvårdsverket beskriver för Sveriges Radio hur de kraftiga växthusgaserna kan läcka ut.

– Det är dels i daglig användning, de flesta utrustningar har ett litet läckage och sedan kan det gå sönder och läcka väldigt mycket. Det är även stor risk för läckage i avfallshantering, så där gäller det att det hanteras rätt. Och att det vid alla tillfällen är utbildad personal som gör jobben, för då är det mindre risk att det blir läckage.

Om F-gas från en vanlig villa-värmepump läcker ut kan växthuseffekten bli ungefär densamma som av att köra mellan Göteborg och Stockholm 20 gånger med en dieseldriven personbil.

De nya värmepumparna är inte lika skadliga för klimatet som de gamla, men det fortfarande miljörisker. Många fluorgaser bryts ner till långlivade PFAS-kemikalier, som även de väntas bli förbjudna. Trots det fortsätter man att installera värmepumpar med riskabla kemikalier.

– Det tar tid att utveckla nya produkter och få fram alla komponenter, så branschen jobbar ju stenhårt med att göra den här övergången, förklarar Viktor Ölén, teknisk expert på Svenska kyl- och värmepumps-föreningen, för radion.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS