News55

Därför kan hyreshöjningen bli rekordhög

Artikelbild
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 04 jan. 2024

Det finns en risk att hyreshöjningarna blir rekordhöga under 2024, med flera faktorer som ligger bakom den eventuella höjningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det riskerar att bli stora hyreshöjningar under året, skriver Hem & Hyra. Här är sju skäl till att hyrorna kan höjas väsentligt:

  1. Inflationen
    Inflationen påverkar priserna på de flesta håll, hyrorna är inget undantag. Under både 2022 och 2023 ökade inflationen markant.

  2. Ökade Räntor
    Hyresvärdarna motiverar höjningarna med hänvisning till ökade räntekostnader. Detta är en betydande faktor under hyresförhandlingarna 2024. 

  3. Fjärrvärme och andra avgifter
    Kostnaden för fjärrvärme ökar, men även avgifterna för vatten, avlopp, el och sophämtning. Fjärrvärme utgör en av de största kostnaderna för hyresvärdar. 

  4. BNP
    BNP utgör en central faktor i pågående förhandlingar. Ökningen av BNP per capita har inte följt samma kraftiga kurva som inflation och räntor, och under 2023 ökade inte BNP i samma takt som tidigare år.
     
  5. Underhåll och förvaltning
    Kostnaderna för underhåll av bostäder ökade under både 2022 och 2023. Detta är ytterligare en faktor som gör att hyrorna kan bli högre.

  6. Förhandlingsmodellen
    De tre parterna i hyresförhandlingarna har infört en ny modell för förhandlingsprocessen. Då beräknas kostnaderna för tre år, istället för varje enskilt år. Detta är för att undvika kraftiga hyreshöjningar baserat på tillfälliga svängningar i konjunkturen och istället ha ett långsiktigt perspektiv. I takt med att inflationen sjunker och räntorna stabiliseras kommer hyrorna ändå att påverkas av det tidigare ekonomiska läget.

  7. Höga yrkanden
    Kraven på hyreshöjningar befinner sig på en rekordhög nivå. Enligt Hem & Hyra uppgår det genomsnittliga yrkandet för hyreshöjningar till omkring 10 procent. Däremot brukar inte yrkandet landa på den nivå hyresvärdarna önskar, men höga yrkanden tyder ändå på att hyrorna kommer att höjas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS