News55

Debattören: "Avskaffa skatten på pensionerna"

Artikelbild
Premiepensionen ska ses över. Arkivbild.
News55
News55
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 05 juni 2017

Genom att avskaffa all skatt på pensionerna kan Sveriges äldre få större utrymme att bestämma över sina liv. Låt de som kämpat hela livet få behålla sina pengar istället för att be om att få tillbaka dem, skriver krönikören Martin Borgs i Dalarnas tidning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En pensionär i Sverige i dag får i genomsnitt 17 900 kronor i pension. När inkomstskatten är betald ska 13 819 kronor räcka till allt. För någon som har arbetat hela livet och förtjänar att ta det lugnt på ålderns höst är detta alldeles för lite, skriver debattören Martin Borgs i Dalarnas tidning.

      LÄS MER: Regeringen vill sänka skatten för 1,4 miljoner pensionärer

Bidragsberoendet är problemet

231 500 personer lever under EU:s fattigdomsgräns, enligt Pensionsmyndigheten. De som har det svårast är de pensionärer som lever på garantipension. Enligt Martin Borgs är det ingen lösning att höja de bidrag som man som pensionär kan söka när det är knapert. Istället föreslår han ett kraftigt höjt grundavdrag för pensionärer.

Vidare ser Borgs bidragsberoendet som själva kärnan i problemet. De är, enligt honom, ingenting annat än allmosor.

Det är ovärdigt att människor måste be om att få tillbaka de pengar som de under sina yrkesliv har dragit in, avslutar Martin Borgs i Dalarnas tidning.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS