News55

Domstolsbakslag för Uber

Artikelbild
mark.tran@brightsoftsolution.com
[email protected]
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 21 aug. 2021

Uber Technologies, Lyft och andra person- och mattransportbolag har åkt på ett bakslag i en domstol i Kalifornien. En domare har underkänt det undantag från arbetsrättsliga regler som gör att bolagen kan behandla sina medarbetare som fristående företag i stället för som anställda.

ANNONS
ANNONS
EkonomiTT-Reuters

Undantaget kallas Proposition 22 och infördes efter en folkomröstning i november 2020, som föregicks av en intensiv lobbykampanj från företagen. I folkomröstningen fick Proposition 22 ett omfattande stöd bland medborgarna.

Men domare Frank Roesch har i ett beslut förklarat Proposition 22 som ogenomförbart och i strid med konstitutionen. Han pekar bland annat på hur reglerna begränsar delstatens lagstiftande befogenheter och möjlighet att lagstifta, vilket han anser gör Proposition 22 rättsvidrigt.

Kommer överklaga

Domstolsbeslutet kommer inte innebära något omedelbart krav på transportbolagen att ändra sina affärsmodeller och erbjuda alla sina medarbetare anställning. Men på sikt innebär det ett hot mot hur bolagen hanterar sina medarbetare.

Kampanjen bakom Proposition 22 har sagt att de kommer att överklaga domstolsbeslutet till högre instans.

Proposition 22-omröstningen genomfördes sedan delstaten Kalifornien i fjol stämt Uber och de andra persontransportbolagen i ett försök att tvinga dem att ta arbetsgivaransvar för sina medarbetare.

Betydligt sämre

Enligt Uber, Lyft, Doordash, Instacart och de andra i branschen kan medarbetarna trots att de inte är anställda räkna med både flexibla arbetstider och förmåner med Proposition 22-regelverket. De hänvisar dessutom till mätningar som visar att medarbetarna inte vill vara anställda och att medborgarna har röstat ja till regelverket som tillåter den befintliga affärsmodellen.

Kritiker, som organisationen Gig Workers Rising, pekar dock på att de villkor som medarbetarna får under Proposition 22-reglerna är betydligt sämre än de löner, förmåner och rättigheter de skulle få som anställda.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS