News55

Expert: Därför är begagnade bilar rekorddyra

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 28 sep. 2023

Svenska hushåll tappar i köpkraft, men trots det så har begagnade bilar blivit dyrare än någonsin. Carl-Erik Stjernvall på M Sverige berättar varför det är så.

ANNONS
ANNONS

Begagnatpriser på bilar slår nya rekord och fortsätter upp. Carl Erik Stjernvall som är rådgivare på M Sverige berättar för SR.se att det har varit en perfekt storm för bilbranschen under fler år, delvis på grund av pandemin, att man hade problem att få fram komponenter globalt vilket påverkade tillgången på nya bildar framförallt.

— Då man inte bytte in sin tjänstebil som man hade tänkt så blev inte den bilen begagnad och så fortsatte det så i hela kedjan, i alla prisklasser.

Europeiska biltillverkare fick fortsatta problem med leveranser av komponenter på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

— Samtidigt är det kopplat till det allmänna prisläget och den svaga svenska valutan som inte har varit så fördelaktig för bilpriserna, säger Stjernvall och fortsätter:

— Samtidigt har exporten ökat istället, det vill säga att andra köper bilar från Sverige och det har bidragit till att upprätthålla efterfrågan. Det är unikt för en tid med ekonomisk oro, eftersom det är en dyr produkt och vanligtvis går priserna ner då många väntar med att köpa nytt. Så att priserna inte går ner är lite ovanligt.

I vissa fall har priset på en ny bil ökat som beganat på grund av prisuppgångarna.

— Men det kanske man inte ska vara så säker på att det fortsätter så.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS