News55

Expert: Därför har värdet på dina pengar sjunkit

Artikelbild
STOCKHOLM 20200513 Klas Eklund , ordförande omstartskommissionen, vid omstartskommissionens uppstartsseminarium under onsdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 21 sep. 2023

På ett och ett halvt år har en euro blivit 20 procent dyrare mot den svenska kronan. Klas Eklund, senior ekonom vid advokatbyrån Mannheimer och Swartling pekar ut två faktorer varför det blev så.

ANNONS
ANNONS

Den första långvariga är att Riksbanken under flera år bedrivit lätt penningpolitik när det var låg inflation.

– Man hade ingenting emot att kronan blev svag eftersom man vill få upp inflationen men det satte nog en bild av oss som land, att vi inte försvarar vår växelkurs, säger han till GP.

Andra långvariga faktorn är att investerare söker sig till större valutor i dåliga tider för att på så sätt få en säker hamn. 

Han lyfter fram att Sverige har fått ett lite dåligt rykte. En av dem är att BNP har utvecklat sig dåligt, en annan är att vi fortfarande inte har kommit med i Nato, därtill är den kommersiella fastighetsmarknaden bräcklig. Ett omtalat är bostadsbolaget SBB vars obligationer nått skräpstatus, enligt Eklund. Detta stärker bilden av att det finns problem i Sverige.

Susanne Spector som är chef i makroekonomisk analys på Nordea, befarar att det på sikt finns det en risk att svenska bolag blir uppköpta och att verksamheter läggs ner eller flyttas ut från Sverige om kronan fortsätter att försvagas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS