News55

Här är fällan att undvika när hälsan sviker

Artikelbild
Du bör ta vissa saker i beaktande när det gäller din hälsa som konsument. Foto: Unsplash
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2023

Din hälsa kan sätta käppar i hjulet som konsument. Det visar en unik jämförelse som kommenteras av en jurist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om stora skillnader i pris på livförsäkringar i en jämförelse som Konsumenternas Försäkringsbyrå gjort och det är här din personliga hälsa kommer in i bilden:

– Om din hälsa har blivit sämre när du byter försäkring, riskerar du att inte få teckna en ny försäkring, säger Håkan Carlsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå som i det fallet ger rådet att undvika att byta försäkring.

Anledningen är att man hos alla livförsäkringsbolag måste fylla i en hälsodeklaration när du tecknar en individuell livförsäkring.

Håkan Carlsson uppger att intresset för livförsäkringar ökar i tider av ekonomisk oro. Fler har frågor om livförsäkringar och vill ha möjlighet att jämföra olika försäkringar. Detta har tidigare varit svårt eftersom det tidigare inte har funnits något jämförelseverktyg.

Prisskillnaderna är stora, visar undersökningen: För en 50-åring är spannet 800-2700 kronor. Premien kan också fyrdubblas mellan 50 och 65 år, enligt Jenny Sparring som är jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Det finns också skillnader i hur länge försäkringarna gäller. Vissa livförsäkringar kan upphöra redan vid 67 års ålder medan andra gäller till den försäkrade är 90 år. Den ersättning som betalas ut till de efterlevande kan sjunka vid en viss ålder, hos några försäkringsbolag redan vid 55 år.

Jämför livförsäkringar här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS