News55

Kämpigt för svenska hushåll – de har det svårast

En kvinna med ekonomiska bekymmer
News55
News55
Uppdaterad: 11 sep. 2023Publicerad: 11 sep. 2023

Allt fler svenska hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu uppger 32 procent av hushållen att de har en budget som precis går ihop eller till och med går minus varje månad, jämfört med 25 procent i januari. Det framgår av en undersökning om hushållens finansiella hälsa från Kantar Sifo och beräkningar av Swedbank.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Situationen är som tuffast för ensamstående föräldrar. Där uppges nästan 30 procent ha gått med minus varje månad under det senaste halvåret.

För att klara av situationen har hushållen behövt använda sina besparingar. Drygt 30 procent av hushållen säger att de använt sitt sparande för att klara av löpande utgifter under det senaste halvåret.

Från undersökningen framgår det också att allt fler känner stress och oro över privatekonomin. Andelen uppgår nu till nästan 30 procent, jämfört med runt 20 procent för två år sedan. Mest oroliga är de yngre, medan personer i gruppen 60-66 år är tryggast med sin privatekonomi.

– Att känna sig lugn och trygg med sin privatekonomi handlar till stor del om att anpassa sin ekonomi utifrån de förutsättningar man har. I ekonomiskt oroliga tider är det därför inte konstigt att de yngre känner större oro än de äldre, de har inte hunnit bygga upp sin privatekonomi i samma utsträckning än. Allt startar med att göra en budget för att ha koll, och sedan försöka hålla sig till den”, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS