News55

Kommunen missade att granska den gode mannen under två års tid

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 maj 2016

Enköpings kommun utövade ingen tillsyn alls över en god man under två år, någonting som nu kritiseras av Justitieombudsmannen (JO).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ENKÖPING. Det var i mars 2011 som en kvinna boende i Enköping blev anordnad en god man. Vid en sådan registrering ska handläggaren manuellt notera hur uppdraget ska redovisas. Men vid registreringen blev det fel och den gode mannen fick inga redogörelseblanketter som annars årligen skickas ut, detta står i ett yttrande till JO.

      LÄS MER: Justitieministern: “Tjuvar ska inte vara gode män”

När kvinnan år 2014 blev kontaktad av Försäkringskassan som krävde tillbaka felaktigt utbetalda pengar till den gode mannen, visade det sig att hennes gode man inte blivit granskad av Enköpings kommun.

Ingen tillsyn under två år

      LÄS MER: Gode män stjäl hundratals miljoner från utsatta – myndigheterna står maktlösa

Under två års tid hade kommunen inte utövat någon som helst tillsyn över den gode mannen och alltså heller inte kontrollerat några av de arvoden som betalats ut.

      LÄS MER: Hennes konto plundrades av den gode mannen

I ett yttrande från Överförmyndarnämnden i Enköpings kommun är det på grund av den mänskliga faktorn som kommunen missade att registrera korrekt.

ANNONS

Får kritik av JO

JO kritiserar nu nämnden för att den inte utövade någon tillsyn för den gode mannen under de två år som ärendet tillhörde nämnden.

      LÄS MER: Dementa parets gode man stal 1,3 miljoner av sparpengarna

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS