News55

Ledare: Därför ska du inte jubla åt slopad ISK-skatt

Artikelbild
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Jessica Gow / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 29 dec. 2023

ISK-skatten har varit ett hett debattämne i slutet av året och många har glatts åt att högerregeringen nu vill skattebefria de första 300 000 kronorna på investeringssparkontot. Men Expressens ledare anser att sänkt skatt är fel av en särskild anledning.

ANNONS
ANNONS

Orsaken till tidningens ståndpunkt är att kapitalet redan är gynnat framför skatten på arbete som höjs “radikalt” nästa år: “Ett sunt skattesystem bör ha en balans mellan olika skattebaser”, skriver Expressen.

ISK-konto innebär att skatt betalas efter ett schablonbelopp, inte utifrån vilken vinst man gör på sitt sparande. Att skattebefria de första 300 000 kronorna på kontot innebär att tre av fyra svenskar som använder sparformen därmed kommer att slippa skatt.

Expressen menar att det är skattenivåerna på arbete som hindrar folk från att spara mer, inte skatten på kapital som redan är “låg”. Tidningen syftar på att skatten för arbete har höjts genom att inte fortsätta höja gränsen för statlig inkomstskatt. Denna pausning innebär att 330 000 fler svenskar kommer att betala statlig skatt, utöver den kommunala skatten och skatten till regionen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS