News55

Oväntad pensionssmäll väntar tusentals

Artikelbild
Agnetha Jönsson
Agnetha Jönsson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 20 dec. 2017

Tusentals, kanske tiotusentals pensionärer åker på en oväntad inkomstchock nästa år. Effekter av ett gammalt tjänstepensionsavtal i den kommunala sektorn gör att vissa kommer att tappa uppemot 800 kronor i månaden. "Det är rent ut sagt för jäkligt", säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

ANNONS
ANNONS

Runt 150 000 pensionärer som jobbat i kommuner, landsting och Svenska Kyrkan, arbetare såväl som tjänstemän, berörs av det tekniskt krångliga kollektiva pensionsavtalet. Men effekterna är desto lättare att förstå. För vissa, oklart hur många, handlar det om 800 kronor mindre per månad, en ansenlig summa på redan låga pensioner.

Det kommer att vara ett hårt slag för många av våra medlemmar som redan har en låg pension, säger Sari Wonsell, ombudsman och expert på pensioner på tjänstemannafacket Vision.

Hur många som åker på den värsta smällen vet inte parterna, fack och arbetsgivare, ännu, bland annat för att tjänstepensionen är ett komplement till den allmänna pensionen som påverkar pensionärer på olika sätt.

Men de som har allra sämst pensioner påverkas minst, säger Kommunals ombudsman Anna-Maria Carlsgård.

Främst äldre

Klart är att det rör cirka 150 000 pensionärer som mer eller mindre får sänkt tjänstepension nästa år. Men det är inte givet att alla dessa får det sämre när annat som bostadsbidrag och allmän pension räknas in, förklarar Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Framför allt är det de som är födda 1937 eller tidigare som berörs, säger Niclas Lindahl.

Men det finns även andra som berörs, däribland många yngre sjukpensionärer. Och problemet med avtalets konstruktion kommer inte att försvinna på länge – det är fortfarande personer som åker in i det här systemet, enligt Sari Wonsell på Vision.

ANNONS

“Vi kommer att ta upp den här frågan på nytt med vår motpart SKL och kräva en förändring”, säger Tobias Baudin i en skriftlig kommentar till TT.

Förstod inte

Bakgrunden är konstruktionen hos pensionsavtalet, PA-KL. Det hängde tidigare ihop med den allmänna pensionen, ATP, och där den skrotades tvingades de kommunala arbetsgivarna och facken skruva på avtalet för att anpassa det till det nya läget. Att effekten skulle bli så drastisk förstod åtminstone inte facken.

Nej, det gjorde vi inte, säger Anna-Maria Carlsgård.

Den negativa pensionseffekten uppstår när inflationen blir högre än det så kallade följsamhetsindexet, som styr den allmänna pensionen. Den negativa effekten har uppstått även tidigare, men då i mindre omfattning. De senaste tre åren har läget varit det motsatta, låg inflation, och då har de kommunala pensionärerna gynnats något, säger Niclas Lindahl.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS