News55

Professor: Så slår Sverige USA på fingrarna

Artikelbild
Foto: Lucas Sankey Unsplash
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 16 okt. 2023

Det finns ett amerikanskt talessätt som bland annat svenskarna är bättre på än amerikanerna själva, enligt en Harvardprofessor. Det rapporterar SVT.

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska drömmen, alltså att genomföra en klassresa, “är faktiskt lättare att genomföra i Sverige”, säger Raj Chetty, ekonomiprofessor på Harvard, till SVT.

Att få det bättre än sina föräldrar är ofta en måttstock på utvecklingen i samhället. Att uppå högre inkomster än sina föräldrar lyckades nio av tio amerikaner som var födda på 1940-talet. Situationen hade markant förändrats för de som var födda på 1980-talet. Bara hälften av dem hade en bättre ekonomisk situation.

Den här klassresan har visat sig vara lättare att genomföra i Kanada och i Skandinavien. Förklaringen som lyfts fram är att skandinaviska länder har haft en mer homogen befolkning, enligt professorn. Segregation minskar möjligheten till klassresor.

De samhällen som personer med olika bakgrund och inkomstgrupper kan blandas uppvisar en bättre utveckling både i stort och för de som bor där, bland annat för att det skapas fler jobbmöjligheter, skriver SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS