News55

Så lönsamt är det att vara julvärd i SVT

Artikelbild
Årets julvärd i SVT David Batra. Foto: Anders Wiklund / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 28 dec. 2023

Flera julvärdar i SVT har ökat sina inkomster kraftigt efter det ärofyllda uppdraget. En genomgång av Expressen visar att det kan handla om ett personligt uppsving för miljoner.

ANNONS
ANNONS

Det har blivit klirr i kassan för flera av SVT:s julvärdar de senaste åren. Det visar en genomgång som Expressen har gjort.

Sedan Arne Weise gjorde sitt sista framträdande i rutan vid 15-tiden innan Kalle Anka så har 22 andra svenskar fått chansen att önska god jul på bästa sändningstid på julafton.

— De julvärdar som förstår och utstrålar inkludering och ödmjukhet inför både uppdraget och sina tittare, får sannolikt störst positiv effekt även när julen har dansats ut, säger varumärkesexperten Anna-Karin Lingham till tidningen.

Tv-kocken Tareq Taylor som var julvärd 2021 ökade omsättningen i hans egna bolag till 8,7 miljoner kronor från tidigare 5,7 miljoner och ökade resultatet till 3,9 miljoner kronor från tidigare 2,2 miljoner.

Lars Lerin som syntes i den röda fåtöljen tändandes juleljuset 2020 ökade omsättningen till 44 miljoner kronor från tidigare 10-15 miljoner per år. Vinsten efter skatt landade på 26 miljoner kronor. Själv hävdar han att det inte har med julvärdsskapet att göra.

2017 sågs duon Erik Haag och Lotta Lundgren som julvärdar. De hade då blivit kända genom serien “Historieätarna”. Erik Haags egna bolag ökade omsättningen till 4,6 miljoner kronor från tidigare 3,5 miljoner, medan Lotta Lundgrens bolag ökade till 4 miljoner kronor från tidigare 3 miljoner.

För Sanna Neilsen som var julvärd 2016 ökade omsättningen i hennes bolag till 2,7 miljoner kronor från tidigare 2,1 miljoner.

Återstår att se hur ekonomin utvecklar sig för David Batra som var årets julvärd. Komikern Babben Larsson som var julvärd året innan uppger för Expressen att hennes inkomster inte har påverkats nämnvärt av det ärofyllda uppdraget.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS