News55

Så mycket mer får Stockholmare betala i skatt nästa år

Artikelbild
STOCKHOLM 20131024
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 13 okt. 2023

Både kommunalskatten i Stockholm och regionskatten i Stockholms län höjs nästa år. Förutom ett dubbelt slag för huvudstaden höjs priset för SL-kortet.

ANNONS
ANNONS

Det rödgröna styret i Stockholm höjer kommunalskatten i Stockholm av det rödgröna styret Det handlar om 24 öre till totalt 30,06 kronor per intjänad hundralapp, skriver SVT.

Detta motiveras med att generella statsbidrag som ger 1,6 miljarder kronor till kommunerna i Stockholm län 1,6 miljarder och drygt 850 miljoner kronor till Stockholms stad inte är tillräckligt.

“Alternativet hade varit rejäla nedskärningar i välfärden”, enligt Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

Men dagen efter kom besked att regionskatten i Stockholm höjs med 30 öre till 12,38 kronor per intjänad hundralapp. Den styrande koalitionen kallar det en “stram och återhållsam budget i en tid av kris”. Detta för att skydda sjukvård och kollektivtrafik, skriver SVT. Enligt Aftonbladet stärks skatteintäkterna med totalt 2,4 miljarder kronor.

Höjningen motiveras med en ökad inflation som ger kostnadsökningar med 10 miljarder kronor för regionen. Regionens totala budget nästa år ligger på 98 miljarder kronor, skriver SVT.

(Förutom skatten höjs också kostanden för SL-kort som höjs med 50 kronor till 1020 kronor.)

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS