News55

Sparekonom: Detta har regeringen glömt i budgeten

Artikelbild
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Pressbild/Nordnet
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 20 sep. 2023

Idag onsdag lade regeringen fram sin höstbudget. Frida Bratt som är sparekonom på Nordnet uppmärksammar att en omtalad reform som berör mångas plånböcker inte alls finns med, trots att de styrande partierna är överens i frågan.

ANNONS
ANNONS

Det handlar om vallöftet att sänka skatten på sparande.

— Att uppmuntra sparande skulle inte spä på inflationen. Det är därtill en reform alla partier är överens om, i ett läge där skatten ökat kraftigt som en följd av stigande statslåneränta samtidigt som fler hushåll är betjänta av en buffert för ökad ekonomisk trygghet. Man borde tagit tillfället i akt och göra det man väldigt tydligt lovat väljarna, säger Frida Bratt i en kommentar.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Regeringen sänker skatten för både löntagare och pensionärer och sänker skatten på drivmedel och utökar rot. Trots detta lär inte hushållen känna så väldigt stor skillnad, menar Frida Bratt som ser budgeten som relativt återhållsam.

— I vissa fall ger man med ena handen och tar med den andra, som när det gäller inkomstskatterna där man låter det uteblivna höjningen av brytpunkten finansiera jobbskatteavdraget.

Frida Bratt ser budgeten som spretig utan någon direkt röd tråd. Den här gången dessutom utan att budgeten sväller för mycket eftersom man absolut inte vill störa Riksbankens inflationsbekämpning.

— Men som jag uppfattar det är det också ett argument man gömmer sig bakom, tillägger hon.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS