News55

Sveriges snålaste man: Så får du billigare julbord

Julbord med skinka, sill, lax och diverse sallader.
Mycket av den dyra maten på julbordet hamnar i soporna efter annandagen. Det finns pengar att spara.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 18 dec. 2023

Det är många som vänder på slantarna för att få hushållskassan att räcka. Sparexperten Günther Mårder, som även blivit känd som Sveriges snålaste man, har tips att komma med inför den stundande julen.

ANNONS
ANNONS

Många är oroliga för sin ekonomi och julen brukar innebära ökade utgifter för de flesta. Ny statistik över konsumentprisindex (KPI) från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att julbordet kommer att bli ännu dyrare i år. Till exempel har priserna på sill och gravad lax ökat med upp till 30 procent och julskinkan med 6,7 procent.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Günther Mårders främsta tips är att prioritera vad som ska finnas på julbordet – för att det inte ska slängas överdrivet mycket mat.

– Låt alla som kommer prioritera tre saker som är centrala för julbordet och välj det. Då kommer ingen tycka att det är dåligt och du kan spara enormt, säger han till TV4.

Köp detta efter jul

Sparekonomen brukar passa på att köpa skinka efter jul då priset har gått ner rejält.

– Skinkan brukar ofta bli över och många drar slutsatsen att den måste ätas över julen, men så är det ju inte. Det är ju skinka och kan frysas in och användas till pizza eller carbonara när som helst på året, säger Günther Mårder.

Samma sak är det med köttbullar och prinskorv som kan frysas in och användas i andra rätter.

ANNONS

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Han menar också att det är vanligt att många tröttnar på julmaten, men det går att förnya och ändra recepten så man inte behöver tröttna på menar han. Brysselkål och grönkål är till exempel billiga råvaror som går att göra i olika varianter till julbordet.

Spara massor av pengar

Något annat som man kan hålla nere utgifterna på är att brygga egen glögg.

– Det tar sex veckor att brygga egen glögg. Skriv in det i kalendern till nästa år så räcker det bra till både julen och som en ”ge bort present” när du ska på julmingel. Här kan du spara in massor av pengar, säger Günther Mårder till TV4.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS