News55

Varannan egenföretagare pensionssparar inte

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 juni 2016

Sifoundersökning visar att endast 47% av landets företagare sparar till sin pension.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bara hälften av landets enmansföretagare pensionssparar. Det visar en ny Sifo-undersökning som SvD tagit del av. Undersökningen, som är beställd av Swedbank, har gjorts bland 1 000 företagare och visar att 47 procent saknar pensionssparande.

– Jag är lite förvånad, trodde att det skulle vara bättre än så här. Risken finns att många inte har ett tillräckligt skyddsnät när de blir äldre, säger Fredrik Jutnäs, företagsekonom på Swedbank.

Till skillnad från anställda med kollektivavtal måste företagare själva ordna sparandet för sin framtida pension. Ett vanligt skäl till varför man avstår från att pensionsspara är att man helt enkelt inte anser sig ha råd.

      Upptäck Club55: Få gratis privatjuridisk rådgivning hos Avtal24

– Vi känner till att det ser ut så här. Det är eftersatt när det kommer till pensioner. För många företagare finns inte den nödvändiga lönsamhet som krävs, säger Günther Mårder, vd för organisationen Företagarna, till SvD.

Fredrik Jutnäs tror även att det beror på att många anser att pension är ett ganska tråkigt ämne som man har svårt att ta tag i.

– Man känner inte att frågan är angelägen. Och det kan finnas en tro på att staten fixar det åt en, fast det inte är så, säger Fredrik Jutnäs.

Nära en tredjedel av de tillfrågade bedömer att de kommer att få svårt att klara sig på sin framtida pension och av dem uppger hela 10 procent att de “aldrig kommer att klara sig”.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS