News55
Detta är en sponsrad artikel

Äntligen: årets första julbord!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 03 dec. 2017Publicerad: 03 dec. 2017

Årets första julbord har intagits. Det blev en kanonstart. Ulriksdals Värdshus, med 101 rätter. Målsättningen var att prova alla. Den sprack. I vår smakpanel ingick Penny, 18 månader, och Noa, 19. De åt som vargar. Visste de möjligen att barn under två spisar gratis?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På anrika Ulriksdal har det serverats julbord sen 1800-talet. Förr i världen satt det en pianist i matsalen och spelade Du gamla, du fria när flaggan halades, och alla gäster uppmanades stå upp i stram givakt.

Nu satt där i stället en tomte och delade ut klappar till alla snälla barn. Penny måste ha varit otroligt snäll, för hon tultade fram till tomten två gånger och fick dubbla paket.

Årets julbord är signerat mästerkocken Tommy Myllymäki och kökschefen Jonas Andreasen. Gammalt och nytt blandas på faten. Här är bloggens favoriter:

Bland sillarna den curryinlagda samt matjessillen med ägg, lök och brynt smör som man häller över själv. Det blir utsökt.

Bland grönrätterna (det finns 15 stycken, bra!): Grönkålen, som kokats i vispgrädde och muskot.

Bland det kallskurna: Kalvtungan i vinägrett med gröna blad.

ANNONS

Bland det småvarma: Kalkon i gräddsås med äpple, ädelost och krutonger, Fast Penny rekommenderar köttbullarna.

Bland desserterna: De små mandelmusslorna med fin hjortron- eller hallonsylt och grädde. Och man får ta hur mycket man vill!

Bland snapsarna (ja, jag erkänner att jag provade alla de tre hemkryddade): Lundgrens, med pepparrot.

Roligast var grisfötterna, som man får beställa in separat: de hade kokats, benats ur och stuvats med grädde, ägg och en kycklingfärs, formats till bollar och friterats. Kolla fotot på foten som förvandlats till delikat oigenkännlighet:

Ulriksdal julbord kostar 695:- för vuxna. Serveringen är perfekt. För att inte tala om miljön, med skogen runtom och Edsviken utanför fönstren.

ANNONS

Och äntligen, i mogen ålder, har jag lärt mig att bara ta lite, lite av varje rätt. Ska finslipa den taktiken lite till, så kanske jag klarar att smaka på allt nästa gång…

Fortsättning följer!

 

ANNONS