Annons
Annons
Annons

Engelska desserten från medeltiden – helgens enklaste och godaste rätt!

Alltså, den här efterrätten måste du pröva!

Den är busenkel att göra, innehåller bara tre ingredienser och är bland det godaste jag smakat i dessertväg.

Annons

Den heter posset och är en engelsk (!) läckerhet med flerhundraåriga anor, som varit bortglömd länge. Men häromdan fick jag syn på den – på Östersjön, på M/S Rosella. Åt en portion och var förlorad. Så jag bad kocken Ida och kökschefen Sakari om receptet. Ska prova det själv i helgen, gör det du också!

Bara tre ingredienser alltså! Här är receptet för fyra:

  • 5 dl vispgrädde
  • 125 gram strösocker
  • saft och rivet skal av en citron.

Häll grädde och socker i en kastrull eller sauteuse och koka upp. Låt puttra i tre minuter och rör om hela tiden.

Stäng av värmen. Häll i citronjuicen och skalet, rör ordentligt. Blandningen börjar tjockna direkt. Smaka av, kanske vill du ha lite mer citronsmak. Häll upp i portionsformar eller glas och låt stå i kylen minst tre timmar, gärna över natten (i så fall med plastfolie över).

När du tar fram din posset är den krämig och slät, ungefär som en pannacotta. Servera den exempelvis med lite färska bär.

På Rosella hade de marinerat färska hallon med mandellikör, lagt dem bredvid och strött över rostad, krossad mandel. Men man kan förstås låta fantasin spela: kanske lägga på några färska blåbär eller små mandarinklyftor och kanske komplettera med ett gott rån. Eller varför inte strö över lite pepparkakssmulor?

Trevlig helg med enklaste efterrätten!

 

 

Annons

Här fikar du bäst i Sverige i år!

Rosévin i bersån, nåt starkt på punschverandan, bira på puben med polarna…

Trevligt. Men inte trendigt. För nu ska vi fika!

Kaféer växer upp som vårblommor i varenda avkrok. Vi fikar som aldrig förr. Och begreppet svenskt fika har blivit internationellt berömt.

Ska man njuta av det bästa kaffet i landet får man företa en nätt liten tripp till – Lycksele!

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. oktober 2017 (9)
  2. september 2017 (7)
  3. augusti 2017 (9)
  4. juli 2017 (7)
  5. juni 2017 (7)
  6. maj 2017 (11)
  7. april 2017 (8)
  8. mars 2017 (12)
  9. februari 2017 (6)
  10. januari 2017 (11)
  11. december 2016 (11)
  12. november 2016 (11)