Här är årets surströmmingsvinnare! - News55
Annons
Annons

Här är årets surströmmingsvinnare!

I morron är det dags för den enda matpremiär som finns kvar: surströmmingen.

Redan här kan du läsa om årets bästa!

Annons

Alla gastronomiska starttider har ju raderats numera: julborden dukas fram i oktober-november, kräftorna säljs året runt, semlorna dyker upp före nyår (inget fel i det!) och påskmusten finns i hyllorna från februari till maj.

Men surströmmingen släpps fortfarande tredje torsdagen i augusti, det är en överenskommelse som producenterna och handeln fortfarande – i  stort sett – håller fast vid.

Nå, en liten tjuvstart må väl vara tillåten… Jag begick den i kväll.

Surströmmingsakademien i samarbete med matdrottningen Christina Möller bjöd på blindtest av nio märken på Gubbhyllan på Skansen. Doften lär ha känts ända upp till allsången.

Och smaken var det inget snack om: årets särklassiga vinnare – av de testade sorterna – heter Rovögern.

Hade aldrig hört talas om den. Men Rovögern ligger i Täfteå utanför Umeå, och salteriet drivs av tre f.d. fiskardrängar, som för bara några år sen bestämde sig för att på sin fritid försöka tillverka surströmming.

450 burkar blev det första året, 2012. Resultatet blev så bra att man körde vidare. Året efter kom man upp i 2.000 burkar. Men tre år senare, 2016, tvingades man kassera hela årsproduktionen, 3.500  burkar, resultatet blev inte bra.

Men nu – vilken revansch! Alla vi i årets smakpanel på Skansen höjde Rovögern till skyarna. Kolla den nöjda minen hos Carl Jan Granqvist, som smörjer kråset tillsammans med Christina Möller:

Carl Jan vore inte Carl Jan om han inte lanserade ett alternativ till öl och snaps som surströmmingsdryck (det enda tänkbara för många av oss):

-Prova en torr fino sherry! De komplexa jästtonerna från den långa lagringen tar verkligen surströmmingen till oanade höjder!

-Eller varför inte en smakrik champagne, som Louis Roederer. Vill man hålla nere kostnaden kan man tänka sig en Cave de la Reine Jeanne Blanc Extra Brut, ett långlagrat mousserande vin med generös och fruktintensiv smak.

Nå – på Skansen drack vi bira. Bryggmästaren Johan Spendrup förespråkade en mustig porter till surströmmingen, själv släpper jag gärna taget om en kall, ljus lager.

Vinnarsuringen från Rovögern finns inte att få tag i överallt, den kommer ju från en mycket liten producent, men bor man i Västerbotten eller Mälardalen kan man hitta den, bl.a. på större COOP-butiker. Och kanske fler ställen. Och hyllorna i landets matbutiker fylls just nu av många andra goda märken: tvåa i testet kom Hållstrands, trea Röda Ulven och fyra Mannerströms. Men skillnaderna var små, och det finns ju ytterligare sorter att sätta tänderna i.

Själv drar jag till Kallax och ett hejdundrande premiärkalas i morron. Bloggrapport följer!

Och mer om skansenprovningen skriver Aftonbladets matredaktör Jon Hansson i helgens tidning. Så här glad blev han när han fick en tunnbrödsmacka med ljuvlig mandelpotatis, lök, dill och surströmmingsfiléer, ett perfekt sätt att servera surströmming på:

 

 

Annons

Iskallt gott i värmen

Pust och puh – men så härligt att få matcha värmen med kylskåpskall gazpacho!

Enkelt och gott. Här är recept – både grönt och rött.En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. september 2019 (2)
 2. augusti 2019 (7)
 3. juli 2019 (8)
 4. juni 2019 (9)
 5. maj 2019 (7)
 6. april 2019 (4)
 7. mars 2019 (7)
 8. februari 2019 (7)
 9. januari 2019 (7)
 10. december 2018 (10)
 11. november 2018 (6)
 12. oktober 2018 (8)