News55
Detta är en sponsrad artikel

Lyxigast på Alla hjärtans dag: Originalet till ultimata kärleksrätten!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 13 feb. 2020Publicerad: 13 feb. 2020

Här är det ultimata kärleksmatreceptet på Alla hjärtans dag: De förföriskt läckra förälskade havskräftorna, direkt från skaparen av denna legendariska rätt!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var på restaurangklassikern Gourmet på Tegnergatan i Stockholm som ägaren Peter Schück skapade det som skulle bli restaurangens särklassiga och vida berömda paradnummer från 1962 och tre decennier framåt: förälskade havskräftor, eller scampi amoureux. När Peter avled 1976 fick den då 18-åriga dottern Cathrine ta över driften, och en av hennes vanligaste uppgifter var att laga och flambera de berömda havskräftorna i matsalen. Det gjorde hon så bra att Gourmet ganska tidigt fick en stjärna i Guide Michelin.

Vill du bjuda din själs älskade på den legendariska kärleksrätten i dag på Alla hjärtans dag, så kolla här! Det finns massor av recept på förälskade havskräftor – men bara ett original. Så jag gick direkt till källan, kontaktade Cathrine och bad henne berätta hur man gjorde den här rätten till en evig klassiker.

Hon kan dra receptet i sömnen! Så här lagar man de r-i-k-t-i-g-a förälskade havskräftorna, beskriver Cathrine:

Fräs finhackad schalottenlök blankt i smör ( helst klarnat smör) tillsätt rejält med champinjoner, skivade. Låt bryna en stund. Lägg i jätteräkor/scampi och låt dem bli varma.
Bränn av med 1 tsk konjak och 1 tsk Pernod .
Häll på hummersås, vispad grädde och en knivsudd cayennepeppar. Låt koka i 2-3 minuter. Stäng av värmen och rör ned ett par msk hollandaise.
Krydda med salt och peppar. Toppa med persilja, servera med ris eller pressad potatis.
Et voilà ! 

På Gourmet gjorde man förstås egen hummersås. Jag har inte frågat Cathrine, men möjligen kan man fuska med färdigköpt i hemmaköket. Fast det är inte svårt – möjligen lite omständigt – att göra egen på rostade skaldjursskal (hummer, räkor, kräftor, havskräftor) som kokas ner till en superkoncontrerad fond, som kokas ihop med vispgrädde, lite tomatpuré och en skvätt konjak. Det blir världens godaste hummersås eller soppa.

Viktigt är att inte räkorna/scampin får koka mer än någon minut. Annars blir de träiga.

Trevlig och kärleksfull allahjärtanskväll!

ANNONS

 

ANNONS