Lyxigast på Alla hjärtans dag: Originalet till ultimata kärleksrätten! - News55
Annons
Annons

Lyxigast på Alla hjärtans dag: Originalet till ultimata kärleksrätten!

Här är det ultimata kärleksmatreceptet på Alla hjärtans dag:

De förföriskt läckra förälskade havskräftorna, direkt från skaparen av denna legendariska rätt!

Annons

Det var på restaurangklassikern Gourmet på Tegnergatan i Stockholm som ägaren Peter Schück skapade det som skulle bli restaurangens särklassiga och vida berömda paradnummer från 1962 och tre decennier framåt: förälskade havskräftor, eller scampi amoureux. När Peter avled 1976 fick den då 18-åriga dottern Cathrine ta över driften, och en av hennes vanligaste uppgifter var att laga och flambera de berömda havskräftorna i matsalen. Det gjorde hon så bra att Gourmet ganska tidigt fick en stjärna i Guide Michelin.

Vill du bjuda din själs älskade på den legendariska kärleksrätten i dag på Alla hjärtans dag, så kolla här! Det finns massor av recept på förälskade havskräftor – men bara ett original. Så jag gick direkt till källan, kontaktade Cathrine och bad henne berätta hur man gjorde den här rätten till en evig klassiker.

Hon kan dra receptet i sömnen! Så här lagar man de r-i-k-t-i-g-a förälskade havskräftorna, beskriver Cathrine:

Fräs finhackad schalottenlök blankt i smör ( helst klarnat smör) tillsätt rejält med champinjoner, skivade. Låt bryna en stund. Lägg i jätteräkor/scampi och låt dem bli varma.
Bränn av med 1 tsk konjak och 1 tsk Pernod .
Häll på hummersås, vispad grädde och en knivsudd cayennepeppar. Låt koka i 2-3 minuter. Stäng av värmen och rör ned ett par msk hollandaise.
Krydda med salt och peppar. Toppa med persilja, servera med ris eller pressad potatis.
Et voilà ! 

På Gourmet gjorde man förstås egen hummersås. Jag har inte frågat Cathrine, men möjligen kan man fuska med färdigköpt i hemmaköket. Fast det är inte svårt – möjligen lite omständigt – att göra egen på rostade skaldjursskal (hummer, räkor, kräftor, havskräftor) som kokas ner till en superkoncontrerad fond, som kokas ihop med vispgrädde, lite tomatpuré och en skvätt konjak. Det blir världens godaste hummersås eller soppa.

Viktigt är att inte räkorna/scampin får koka mer än någon minut. Annars blir de träiga.

Trevlig och kärleksfull allahjärtanskväll!

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (6)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)