Sista lunchen med Lill-Babs - News55
Annons
Annons

Sista lunchen med Lill-Babs

En lunch med Lill-Babs var alltid ett intensivt äventyr.

Den sista åt vi för ett par månader sen. Över en knaperstekt torsk med svampsås strålade hon av vitalitet och entusiasm.

Annons

Vår lunch – som var en intervju för vinternumret av Östermalmshallens magasin – började med att snart 80-åriga Lill-Babs hamnade under bordet.

Men lugn, så här var det: Jag råkade tappa en penna, som studsade på bordsbenet och rullade in under en soffa. Och innan jag – som är fem år yngre – hann resa mig, hade Barbro flugit upp ur soffan och dykt ner på golvet och fiskat fram pennan. Vilken kvinna!

Sen kunde vi fortsätta äta och prata. Den här gången skulle det förstås handla om mat, som var ett av hennes favoritämnen:

-Vi åt mycket fisk hemma hos mamma i Järvsö. Lax och forell från trakten. Kött hade vi sällan råd med. Så oftast blev det rejäl bonnmat, hur gott som helst.

Ett tillbehör till de flesta måltiderna var glödhoppor, ett tunnbröd med urgamla anor. Barbro gjorde dem själv på en deg av vetemjöl, filmjölk, lite mörk sirap, salt och bikarbonat.

-De är goda att äta med bara smör. Men vi använder också glödhoppor till räkmackorna i Caffären (Lill-Babs museum, butik och servering i Järvsö).

Hon berättade också om en annan specialitet som hon bevarat från barndomen: körve.

Körve?

-Ja, det är grynkaka och blodkaka som man skär i tärningar och steker i panna innan man häller på mjölk och låter det koka ihop. Serveras med knaperstekt fläsk.

Det blev en minnesvärd, sista lunch med Sveriges mest älskade artist, dokumenterad över fem sidor i Östermalmshallens magasin.

Och temat mat blev också ett av de sista Lill-Babs knöts till, när hennes dotter Malin helt nyligen gick ut och kritiserade maten som mamma Barbro och andra patienter serveras på sjukhusen. Det blev stor uppståndelse och intensiv debatt kring frågan. Och kanske blev en av Lill-Babs sista insatser just den, att frågan om mat för äldre och sjuka fortsätter att engagera – så att den viktiga kosthållningen för samhällets mest hjälplösa blir bättre.


Barbro “Lill-Babs” Svensson. Arkivbild.

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. augusti 2019 (5)
 2. juli 2019 (8)
 3. juni 2019 (9)
 4. maj 2019 (7)
 5. april 2019 (4)
 6. mars 2019 (7)
 7. februari 2019 (7)
 8. januari 2019 (7)
 9. december 2018 (10)
 10. november 2018 (6)
 11. oktober 2018 (8)
 12. september 2018 (8)