Supergrönsaken blir jättegod mat! - News55
Annons
Annons

Supergrönsaken blir jättegod mat!

Rena självmordsvädret i dag, sa en bekant. Grått, kallt och mörkt.

Och, som om inte det vore nog: hosta, snuva, trötthet.

Kan botemedlet heta grönkål?

Javisst, hojtar hälsofolket. Grönkål är rena supergrönsaken – som man kan göra så mycket gott av. Kolla här!

 

Annons

Letar man efter hälsofakta kring grönkålen, hittar man försäkringar om att den kan

 • pigga upp i förkylningstider
 • hjälpa till att gå ner i vikt (tack vare högt fiberinnehåll)
 • skydda mot demens (genom att den innehåller folat, som bildar folsyra i kroppen)
 • boosta immunförsvaret (mycket antioxidanter, A- och C-vitaminer)
 • få levern att fungera bättre och rensa ut oönskade ämnen
 • motverka risken för cancer, hjärtsjukdomar, demens och schizofreni (innehåller antioxidanten ALA, som omvandlas till nyttiga omega-3-fettsyror)
 • hjälpa framförallt kvinnor att fylla sitt dagliga behov av kalcium (grönkål innehåller mer kalcium än mjölk)

Herrejösses! Om bara hälften stämmer, så räcker det en bra bit…

Grönkål hör ju julen till. Men den finns tillgänglig året runt.

Jag ringde upp Axel Ericsson, som tillsammans med sin familj  driver företaget Harplingekål i Halland.  De säljer 50 ton årligen av sin grönkål som Axels bror Bertil odlar, och  som kokas i vatten och sitt eget spad. Främst finns den i södra delen av landet, men också i enstaka butiker ända upp till Uppsala. Axel är utbildad kock och delar med sig av några goda recept (här i något fall lätt förenklade):

Grönkålspaj med cheddar: Gör en pajdeg och klä en form med den. Grovhacka 250 gram grönkål (färsk eller Harplinges färdigkokta) samt tre rödlökar. Fräs lök och kål i smör, salta och peppra.   Vispa ihop tre ägg, två dl tjock grädde och en dl mjölk. Fyll pajskalet med lök och grönkål samt de vispade äggen med gräddmjölk. Toppa med två dl riven cheddar (eller annan smakrik ost) och grädda i ugnen på 200 grader i 35-40 minuter.

Stekt sejrygg med friterad grönkål: Sej är en god och ofta billig fisk som det finns gott om i haven Skär den i portionsbitar och stek hårt på skinnsidan i smör och olja i fem-sju minuter. Vänd sen fisken, dra stekpannan av värmen, täck med lock eller folie och låt stå och dra i c:a fem minuter.

Plocka grönkålen i mindre bitar. Hetta upp neutral rapsolja till 160 grader. Fritera kålen tills den “tystnat”. Låt den rinna av på hushållspapper. Salta lätt.

På bilden serveras fisken och den friterade kålen med selleripuré – men den här formen av grönkål passar till många rätter, och är dessutom jättegod kall, som chips till öl eller drinkar.

Grönkålspizza (Axel gör egen pizzadeg men här kör vi med färdig)Strimla en gul lök och 250 gram grönkål och stek i smör några minuter tills löken och kålen mjuknat. Klicka ut ett par matskedar crème fraiche på den utkavlade degen. Sprid ut lök- och kålfräset över pizzan och lägg på två dl riven ost och 1 dl grönmögelost i bitar. Avsluta med 75 gram rökt skinka i strimlor och grädda sen pizzan på 240 grader i 15-20 minuter.

Se där – nyttigt kan vara väldigt gott ibland!

(Bilderna är från Harplingekåls hemsida).

 

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. april 2020 (1)
 2. mars 2020 (8)
 3. februari 2020 (7)
 4. januari 2020 (4)
 5. december 2019 (8)
 6. november 2019 (6)
 7. oktober 2019 (4)
 8. september 2019 (5)
 9. augusti 2019 (7)
 10. juli 2019 (8)
 11. juni 2019 (9)
 12. maj 2019 (7)