Var finns maten i valrörelsen? - News55
Annons
Annons

Var finns maten i valrörelsen?

Stefan Löfvén vill ha en korv med bröd, i TV-reklamen. Visst ska han få det. Men var är maten i övrigt i valrörelsen ?

 

Annons

Det ryas och bråkas  dag och natt om pensionärernas villkor (i och för sig jätteviktigt, var tredje väljare är pensionär), skola (som vanligt), miljö (för lite), invandring (det finns faktiskt annat som är viktigt också), vård och omsorg (självklart)  och mycket annat – men jag ser inte ett ord om en av de viktigaste, mest grundläggande livsbetingelserna: den föda vi stoppar i oss. Något som blir allt viktigare för den som kommer upp i åren.

Något parti som har mat på valmenyn?

Här finns en hel del att bita i (hehe), varsågoda, politiker:

— Äldrematen: Sätter kommunerna av tillräckligt med resurser till den? Kollar man att basala kvalitetskrav uppfylls? Gamla människor ska inte behöva vara undernärda! Rusta upp äldrematen!

—  Skolan: Vem ska lära barnen laga mat när föräldrarna inte orkar/vill/lyckas? Om jag läser rätt är antalet hemskunskapstimmar i skolan numera i snitt 13 stycken – på ett helt läsår? Det är ju inte klokt. Mera hemkunskap!

— Ekologin: Konsumenterna efterfrågar ekologiskt mer och mer. Men hur ska man välja? Är ett ekologiskt äpple som rest från Argentina bättre än ett som odlats konventionellt i Kivik? Upplys oss mer!

— Självförsörjningen? Hur rustade är vår matindustri att klara kriser?

— Tillsatserna, innehållsdeklarationerna, märkningen… – ge oss en matombudsman som kan granska industrin! Eller öppna upp livsmedelsverket för att göra det lättare för konsumenterna att ställa frågor! Och skapa regler för att de små texterna på livsmedelsförpackningarna om innehåll, ursprung och näringsvärde ska kunna läsas även av andra än dem som ser som en hök!

— Matmiljön:  Sätt upp tydliga gränser för hur hög decibelnivån får vara på krogen! Och inspirera institutionerna till att skapa en trivsam miljö, som inspirerar till ätande och samvaro!

— Hemtjänsten: ge den resurser och tid som ger personalen en chans att göra mer för brukarna än att bara dra plastlocket av en förpackning näringsfattig färdigmat!

Se där några tips till politiker i kommuner, landsting och riksdag att plocka upp några viktiga men glömda frågor inför valet på söndag!

PS: Regeringen sjösatte en ny livsmedelsstrategi för Sverige för två år sen. Men vad blev det sen av den? Den har väl knappt nämnts i valrörelsen?

Annons

Tomatdrottningens bästa recept

Nu är det tid för tomatfrossa!

Vår granne på landet, Irma, anade knappt vad hon satte igång i våras, när hon petade ner små tomatfrön i krukorna. Nu har hon 125 ståtliga plantor, som dignar av 20 olika sorters tomater i olika intensiva färger, den ena ljuvligare än den andra.

De är toppen att äta precis som de är – men titta här, så mycket gott man kan göra av sensommarens härliga skörd!En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (6)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)