News55

Var finns maten i valrörelsen?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 31 aug. 2018Publicerad: 31 aug. 2018

Stefan Löfvén vill ha en korv med bröd, i TV-reklamen. Visst ska han få det. Men var är maten i övrigt i valrörelsen ?  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ryas och bråkas  dag och natt om pensionärernas villkor (i och för sig jätteviktigt, var tredje väljare är pensionär), skola (som vanligt), miljö (för lite), invandring (det finns faktiskt annat som är viktigt också), vård och omsorg (självklart)  och mycket annat – men jag ser inte ett ord om en av de viktigaste, mest grundläggande livsbetingelserna: den föda vi stoppar i oss. Något som blir allt viktigare för den som kommer upp i åren.

Något parti som har mat på valmenyn?

Här finns en hel del att bita i (hehe), varsågoda, politiker:

— Äldrematen: Sätter kommunerna av tillräckligt med resurser till den? Kollar man att basala kvalitetskrav uppfylls? Gamla människor ska inte behöva vara undernärda! Rusta upp äldrematen!

—  Skolan: Vem ska lära barnen laga mat när föräldrarna inte orkar/vill/lyckas? Om jag läser rätt är antalet hemskunskapstimmar i skolan numera i snitt 13 stycken – på ett helt läsår? Det är ju inte klokt. Mera hemkunskap!

— Ekologin: Konsumenterna efterfrågar ekologiskt mer och mer. Men hur ska man välja? Är ett ekologiskt äpple som rest från Argentina bättre än ett som odlats konventionellt i Kivik? Upplys oss mer!

— Självförsörjningen? Hur rustade är vår matindustri att klara kriser?

— Tillsatserna, innehållsdeklarationerna, märkningen… – ge oss en matombudsman som kan granska industrin! Eller öppna upp livsmedelsverket för att göra det lättare för konsumenterna att ställa frågor! Och skapa regler för att de små texterna på livsmedelsförpackningarna om innehåll, ursprung och näringsvärde ska kunna läsas även av andra än dem som ser som en hök!

ANNONS

— Matmiljön:  Sätt upp tydliga gränser för hur hög decibelnivån får vara på krogen! Och inspirera institutionerna till att skapa en trivsam miljö, som inspirerar till ätande och samvaro!

— Hemtjänsten: ge den resurser och tid som ger personalen en chans att göra mer för brukarna än att bara dra plastlocket av en förpackning näringsfattig färdigmat!

Se där några tips till politiker i kommuner, landsting och riksdag att plocka upp några viktiga men glömda frågor inför valet på söndag!

PS: Regeringen sjösatte en ny livsmedelsstrategi för Sverige för två år sen. Men vad blev det sen av den? Den har väl knappt nämnts i valrörelsen?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS