News55

Här drar nya smittvågen in

Artikelbild
Hälsa55
Hälsa55
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 08 nov. 2023

En ny smittvåg har uppmärksammats och en expert beskriver händelseutvecklingen som ”vansinnigt mycket” infektioner i samhället.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

November och mörkret är återigen här och med de kyligare månaderna följer även en ökad smittorisk. Enligt Folkhälsomyndigheten så har antalet fall av covid-19 återigen ökat och man har även konstaterat en ökning av antalet inlagda patienter på sjukhus. 

– Det är sannolikt betydligt fler som har covid-19 nu än antalet bekräftade fall eftersom det är få som provtas, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén till Aftonbladet.

“Vansinnigt mycket”

I bland annat Norrbotten ökar smittan. Ansvarige smittskyddsläkaren Anders Nystedt uppmanar människor att jobba hemifrån om man är förkyld, eller åtminstone hålla avstånd till sina kollegor om man behöver infinna sig på arbetsplatsen.  

– Det är vansinnigt mycket covid-19 ute i samhället just nu och det vi ser är en ganska stor ökning. Samtidigt är det relativt få som hamnar på sjukhus, men trots det så blir det ändå en extra belastning på sjukvården, säger han till tidningen. 

Både Magnus Gisslén och Anders Nystedt ser dock inga tecken på att vi ska komma upp i samma nivåer som under pandemin. Många har redan varit sjuka i covid och de flesta är vaccinerade vilket skapat en god immunitet.  

– Det är framförallt äldre människor som inte har så stora marginaler som behöver sjukhusvård nu. Det kan räcka med en relativt lindrig infektion för att de inte ska klara sig själva hemma. De flesta som läggs in behöver inte syrgas utan är mer allmänt medtagna, säger Magnus Gisslén.  

Ha stor respekt

ANNONS

När den så kallade toppen kan komma är än så länge oklart.  

– Just den här tiden på året brukar vi se mycket luftvägsinfektioner då skolor och arbeten har kommit igång igen efter sommaren och det blir kallare utomhus, vilket gör att man vistas mer inomhus. Samtidigt sker ökningen från en låg nivå nu. Vi får se om vi får en kraftig ökning närmsta tiden och därmed en hög topp snart eller om det planar ut för att sedan bli en topp längre fram i vinter, säger Gisslén.  

Magnus Gisslén höjer även ett varningens finger för den stundande säsongsinfluensan som under några år hamnat i skymundan för covid-19. Framförallt så kan det vara en allvarlig sjukdom för äldre och sköra grupper och man bör därför ha en stor respekt för smittan. Att vaccinera sig mot både covid-19 och säsongsinfluensan kan därför vara nödvändigt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS