News55

Så skämmer jag bort mig i hemmets lugna vrå

Artikelbild
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 nov. 2020

Mitt i all turbulens då vi blivit uppmanade att stanna hemma känner jag en stor lust att skämma bort mig själv och uppleva välbehag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett sätt för mig är att smita ut och insupa naturen på skogspromenad och känna de dofter alla växter erbjuder. Inomhus är jag lika mån om att omge mig med väldofter.  Jag tror inte att jag är ensam om det. Nu när vi tillbringar mesta tiden i vår hemmiljö är vi mer fokuserade på hur vi mår och varse om det vi omger oss med i hemmet. Vi äldre och mer erfarna kvinnor och även en del män, kan till fullo njuta och ägna tid åt vårt kroppsliga välbefinnande och skämma bort oss med härliga skönhetspreparat om vi har lust. Medvetenheten om att allt vi konsumerar bör vara anpassat till en naturlig process och inte skada vare sig oss själva eller miljön, har knappast undgått oss. Det känns befriande att göra sig av med eventuellt dåliga samveten som man får av allt det man handlar slentrianmässigt. Regenerativa produkter är också tillgängligare numer. Vi är nog många därhemma som funderar, på nya levnadsvillkor. På vad som är bra och vad som är dåligt, även när det gäller det mest pragmatiska, vår livsstil och våra konsumtionsvanor. Nu ter sig välbefinnande viktigare än någonsin både fysiskt och mentalt. 

I spåret av detta sker omfattande produkt förändringar i doft och skönhetsindustrin, som anlitar forskare och produktutvecklare för att få fram en klanderfri produktion till olika sorters produkter vi nu har lust att omge oss med. Både för kroppen och för hemmet. Experimentlustan är stor både hos producenten och mottagaren. Jag behöver inte gå längre än till mig själv. Jag har alltid varit svag för behagliga dofter och nu mer än någonsin unnar jag mig och min man att skämma bort huden med välgörande krämer och oljor. Han har fallit för ett varumärke som uppfyller hans krav på miljömedvetenhet. Vi arbetar hemma för det mesta och huden blir ofta torrare inomhus och behöver därför massor av fukt. Det har marknaden tagit fasta på och erbjuder ett gigantiskt utbud som kan vara svårt att välja bland. Dessutom är behoven individuella.

Jag har gjort ett litet urval som fyller de krav som jag själv ställer och som jag därför kan rekommendera. Mina huvudkrav har sedan länge handlat om miljövänligt innehåll och produktion.

Ett märke som grundats av Aliza Jabès har länge varit en föregångare. Jag upptäckte deras unika torra naturliga olja ¨l´Huile Prodigeuse¨ 1991 på en av mina otaliga jobbresor till Paris och är hooked sedan dess. Det är en härlig olja som inte kletar på kroppen men istället håller den mjuk alla årstider. Jag har också fallit för deras krämserie byggd på honung.

Numer säljs Nuxe över hela världen och har precis lanserat en ny serie ekologisk hudvård för kropp och ansikte, som jag tror mycket på. Hur bra låter inte ¨mask av sesamolja och citrusextrakt som avlägsnar slaggprodukter och ger huden en strålande lyster¨. Sedan kan vi gå därhemma och lysa! Det kan vi behöva.

Det här med oljor har blivit en vedertagen konsistens den senaste tiden.  På alla apotekshyllor, kan man vara säker på att hitta olika varianter av oljor. Men var noga med att hitta den som passar just dig.

En fd kollega till mig, trendanalytiker på trendbyrån Promostyl i Paris, tröttnade på sitt liv i Europa och tog sitt pick och pack i 40-årsåldern och flyttade till Kalifornien. Hennes dröm var att lära sig surfa. Idag några år senare när hon nu behärskar surf har hon också erfarit att havet torkar ut kropp och ansikte.  För att återställa fuktbalansen fungerar därför en viss typ av olja som hon lanserat med hjälp av forskare. Produkten bär hennes namn och säljs på nätet. Jag fick äran att vara försökskanin och är numer helt såld på produkten som inte bara är välgörande, utan att jag för den skull tagit upp surfsporten, och direkt vanebildande genom både konsistens och doft. 

Min frisör i Stockholm var kanske den salongen i Stockholm som var först med att använda organiska produkter. De började med att introducera Aveda men gick senare över till italienskt märke med egen tillverkning och labb i Parma av både hår och hudvårdsprodukter. Nu lanserar de en ny serie som ger näring till huden precis som kost ger näring till kroppen. I den ingår en fantastisk doft av eteriska oljor som hjälper att hantera stress så att man istället upplever välbefinnande.

ANNONS

Till det som handlar om skönhet hör också dofter.

Dofter som härstammar från olika växter, vilket alltid varit en konstart och en yrkesspecialitet, att komponera en identitet. De mest kända  parfymörerna,¨näsorna¨ är utbildade i Grasse i Sydfrankrike där det finns fantastiska odlingar av Jasmin och Rosor, två viktiga doftingredienser. Den mest trollbindande ingrediensen är en alldeles särskild Jasminblomma som odlas i regionen och som används till den mytomspunna doften Chanel No.5. Blomodlingarna har gamla anor och ägs av en familj sedan generationer. Sedan 1987 odlar man Jasminen och utvinner oljan exklusivt för huset Chanel. Mötet med doften från fälten är hänförande. Jag har själv fått uppleva det och blivit guidad av Chanels parfymör Jaques Polge. Anblicken av plockerskorna som arbetar i gryningen med varsam hand med att fylla korgar som sedan förs iväg lika varsamt för att först bli till vax och sedan utvinnas i olja, är som en målning. Daggen och morgonrodnaden, böjda kvinnor som fångar den vita blomman i tystnad, från planta till sidenbetäckt korg för att bevara fukten, skapar en magisk känsla. 

I inredningssammanhang har doften också fått en stor betydelse genom doftljus. Ben Gorham, mannen bakom ByRedo, en innehållsrik serie parfymer, är nog den som också varit föregångare i Sverige med spännandei boquéer i doftljus. Nu senast har han även gett sig in i att skapa en make-up serie i uttrycksfulla starka färger, dock med devisen om hållbarhet och respekt för miljön.

Linda Landeberg Holst, är en av Sveriges främsta parfymörer, också utbildad i Grasse. Hon har tidigare arbetat som doftkonsult för NK. Men nu , lagom till jul, lanserar varuhuset en limiterad serie exklusiva doftljus, tänkt att bli en serieprodukter. Ljusen är utvecklade av parfymören Linda Landeberg Holst och innehåller fyra olika dofter, Silhuett te parfymerat med rosa grapefrukt, svart binbärsblad och korianderrot, Loris nypressad apelsinjuice infuserad med kaprifol, Abrazo , saffranspannkaka med kryddad lättvispad grädde & varsamt vedeldade rosenblad och 1923 citruskompott med rostade hasselnötter, kaksmulor samt färskost smaksatt med dolce de leche, alla inspirerade av olika händelser i NK:s historia. Råvarorna är väl utvalda med tanke på tidens miljökrav.

Det viskas också om att Lina Landeberg Holst kommer att samarbeta med Ben Gorham om ett nytt doftprojekt. Men om det får vi tiga still, så länge.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS