News55

Här är viktiga frågan som många svenskar inte tagit ställning till

Artikelbild
Många går omkring utan att tänka på en viktig fråga som kan vara avgörande både för sitt eget och andras liv. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 16 nov. 2023

En fråga som kan handla om liv eller död är viktig att ta ställning till. Men fortfarande har många svenskar inte bestämt sig, visar en sammanställning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sex av sju svenskar har inte tagit ställning till att donera organ, enligt en sammanställning av Hjärt-Lungfonden.

I snitt dör en person i veckan från väntelistan för organdonation till följd av att organbristen är så stor. Just nu väntar omkring 710 personer på ett nytt organ i Sverige, framgår av ett pressmeddelande från Hjärt-Lungfonden.

De vanligaste organen som transplanteras i Sverige är njurar, lever, hjärta och lungor. För personer med mycket svår hjärtsvikt kan en hjärttransplantation vara livsnödvändig. Men bristen på hjärtdonatorer är den viktigaste faktorn till att fler patienter inte kan hjärttransplanteras.

Öka 30 procent

Forskare anser att man skulle kunna öka antalet hjärttransplantationer med 30 procent om man även hade möjlighet att transplantera hjärtan från donatorer som idag väljs bort på grund av en tillfällig påverkan på hjärtat.

– Målet med det här forskningsprojektet är att kunna öka antalet tillgängliga hjärtan för transplantationer. Det gör vi genom att visa att det är säkert att transplantera ett hjärta med en tillfällig funktionspåverkan, säger Jonatan Oras, docent vid Göteborgs universitet i pressmeddelandet.

Hög överlevnad

Trots att överlevnaden efter en transplantation idag är väldigt hög så dör många personer då det råder brist på organ i Sverige. Under 2019-2022 överlevde mer än 92 procent av de hjärttransplanterade de första 30 dagarna och tioårsöverlevnaden är i dagsläget nästan 80 procent.

ANNONS

För att ta ställning till att donera organ efter döden anmäler man sig till Socialstyrelsens donationsregister. Alla kan anmäla sig oavsett ålder, sjukdomar och levnadsvanor. 1 878 174 personer har anmält sig till donationsregistret. Av dem är cirka 80 procent positivt inställda till att donera. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS