News55

Larm: Omstritt läkemedel på väg till Sverige

Artikelbild
Det finns läkare som är kritiska mot den generösa förskrivningen av ett läkemedel som är på väg till Sverige. Arkivbild/Foto:Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 24 jan. 2024

Ett läkemedel, som skapat stor uppståndelse och väckt kritik i Danmark, är på väg till Sverige. Det rapporterar TV4.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är fetmaläkemedlet Wegovy det handlar om. I Danmark har det blivit anstormning för att få det utskrivet. Men det finns läkare som är kritiska då de menar att riktlinjerna för att få det utskrivet är alldeles för generösa.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Över 100 000 danskar har nu fått läkemedlet utskrivet sen det blev möjligt för ett år sedan. Det kan ges till personer med BMI över 27 och som har någon sjukdom exempelvis högt blodtryck. Men det ges också till personer med BMI över 30 som annars är friska, uppger TV4.

– Det är problematiskt. Man ska inte behandla friska människor, som inte har risk för hjärt- och kärlsjukdomar, med medicin. Särskilt inte om det finns potentiella biverkningar. Vi ska inte skada och vi ska heller inte uppmuntra det ensidigt smala skönhetsidealet. Jag är särskild bekymrad för de unga eftersom medicinen är godkänd till barn över tolv år, säger Maria Krüger, läkare och medicinsk ordförande för danska föreningen för allmänmedicin.

Drabbar äldre

För det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk som tillverkar Wegovy, har anstormningen inneburit att bolagets värde nu är större än Danmarks BNP.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Trycket har lett till att regionernas sjukvårdsbudgetar överskridits och enligt Maria Krüger har sjuka människor trängts undan.

ANNONS

– Det betyder att vi inte har tid till patienter som har mer användning för oss. Vi har flera äldre patienter som behöver sökas upp hemma och de blir ju förlorarna i det här, konstaterar hon.

I år kan Novo Nordisk komma att meddela när fetmaläkemedlet Wegovy ska börja säljas i Sverige.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS