News55

Här är åkomman som ökar risken för stroke

Artikelbild
Läkare ger råd kring hur du kan undvika stroke. Foto: TT
Hälsa55
Hälsa55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 02 jan. 2024

Över 100 000 människor går runt med en åkomma som ökar risken för stroke. Det finns dock sätt att förebygga tillståndet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland alla över 70 har 10 procent förmaksflimmer. Behandlar man inte förmaksflimmer ökar risken för stroke och det kan också leda till hjärtsvikt.

Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår både fort och hårt vilket leder till att blodet pumpas sämre. Läkaren Marcus Olausson beskriver för TV4 hur det kan kännas; 

— Hjärtat slår oregelbundet snabbare när man har förmaksflimmer. Det kan kännas som att det ligger en fisk och sprattlar i bröstet. 

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Enligt en rapport från Riksförbundet HjärLung finns det 127 000 personer med oupptäckt förmaksflimmer. Det finns dock enkla sätt att upptäcka om man har det.  

— Det gäller att fånga det här när det är ett problem. Det gör man om man kommer till vårdcentralen och lyssnar på hjärta och lungor och tar blodprov. Då brukar vi ta ett vanligt EKG där. Ser man ingenting på det, tar man ett långtids-EKG, säger Marcus Olausson. 

Då ska du söka vård

Det är bra att söka vård om man upplever att man blivit mer andfådd under de senaste sex månaderna. Likaså om man har fått hjärtklappning som kommer och går. 

ANNONS

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Finns det riskgrupper?

— Det som gör att man får det här är en omstrukturering av hjärtat som kan ske med ålder, men som är vanligare vid andra kardiovaskulära åkommor som högt blodtryck, klaffel och hjärtsvikt. Man har också en ökad risk vid diabetes, rökning kraftig övervikt och även om man dricker för mycket alkohol.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS