News55

Så vet du om du smittats av apkoppor

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 30 juni 2022

Nu har regeringen klassat apkoppor som en allmänfarlig sjukdom men hur vet man om det är apkoppor man har och inte bara vanliga, ofarliga utslag?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som om det inte räckte med pandemin har Sverige fått sitt första, dokumenterade fall av apkoppor.

–  Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, har infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten tidigare sagt, enligt Expressens Hälsoliv.

Att apkoppor nu är rubricerad som en allmänfarlig sjukdom innebär att den är anmälningspliktig och möjlig att smittspåra och man undersöker om det finns fler drabbade personer i Sverige. Men det är inte helt enkelt att veta om det är just apkoppor man smittas av då symtomen är snarlika ofarliga utslag.

– Allmän sjukdomskänsla, oklara utslag och blåsor samt svullna lymfkörtlar. Det som är mest påtagligt är förstås när det börjar bli utslag och sår. Feber kan ses som en reaktion på lite mer uttalad sjukdom med fler blåsor och koppor. Om man får begränsat med utslag, så bör man inte bli särskilt sjuk, säger Fredrik Sund, verksamhetschef vid infektionskliniken på Uppsala Akademiska.

Att det kan dyka upp utbrott av olika slag är inte helt ovanligt även om man är förvånad över sättet det sprids på.

– En viss oro kan man ha, men främst en skärpt vaksamhet på många ställen inom vården så att man inte missar det här och det går under radarn. Men det är bra att media rapporterar om detta så att folk börjar prata om det. Det kan ju räcka med det för att fånga in de fall som dyker upp.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS